L-am invitat în paginile revistei pe domnul Douglas Shields, cel care a iniţiat prima ordonanţă de interzicere a fracturării hidraulice de pe teritoriul american, pentru a ne vorbi pe larg despre dezavantajele acestei proceduri şi despre problemele cu care s-au confruntat cetăţenii SUA.
(…)
– Şi populaţia României e destul de speriată. Avem motive reale să ne îngrijorăm? Cât de nocivă s-a dovedit această metodă în Statele Unite?
– Este foarte nocivă, deoarece fluidul care se întoarce la suprafaţă, în urma forării hidraulice, este încărcat de substanţe radioactive şi cancerigene: radiu, stronţiu, bariu, benzen, toluen, xialină şi altele. În SUA, companiile au diluat acest fluid şi l-au deversat în râuri. Dar staţiile noastre de epurare nu aveau echipamentul necesar separării acestor substanţe. Iar când clorurile se amestecă cu bromurile, se formează trihalometan, un carcinogen ce provoacă cancer de vezică. Companiilor li s-a cerut să nu mai deverseze acest lichid în râuri. Dar ce poţi face cu zecile de milioane de litri de fluid toxic? Unde îl duci? Ei bine, acest fluid a fost reinjectat în pământ, folosind puţuri de injectare de mare presiune, care duc la dislocarea plăcilor tectonice. S-a folosit această metodă în Arkansas, în 2010 şi 2011, şi Arkansas a început să aibă probleme cu cutremurele. Când au văzut ce se întâmplă, oamenii au spus: “Ajunge, nu mai vrem!”
– Organizaţiile din România care luptă împotriva gazelor de şist se tem mai ales de riscul depopulării, în cazul contaminării zonei.
– În Pennsylvania există un sat de aproximativ 50 de familii, care acum nu mai are deloc apă şi este lăsat complet de izbelişte de către guvern. Se numeşte Woodlands şi se află la aproximativ 50 de km nord de Pittsburgh. E o comunitate mică, relativ săracă. Împrejurul acestor case s-au făcut foarte multe foraje. Sunt deja doi ani de când au descoperit că apa lor e contaminată. Statul a venit să constate şi a spus că nu e din cauza forajelor pentru gaze. Compania care a forat nu a fost făcută răspunzătoare. Li s-a spus: sunteţi pe cont propriu. Vă daţi seama? Comunitatea asta există de sute de ani. Ce vor face acum? Unde să se mute? Supravieţuiesc din generozitatea unor voluntari care pun bani şi le cumpără apă. Este o situaţie extrem de dificilă, o puteţi verifica pe internet, căutând Woodlands, Butler County, Pennsylvania. Puteţi vedea cu ochii voştri ce se întâmplă.
– Primul ministru român a declarat, recent, că ne plângem degeaba, pentru că nu s-a întâmplat nicăieri în lume vreun accident din cauza fracturării hidraulice.
– Citeşte primul ministru ziarele? Pe ce planetă trăieşte? Să vină aici, în Pennsylvania. Chiar în timp ce dezbăteam ordonanţa pentru interzicere, trei sau patru sonde au luat foc, au explodat, pur şi simplu. La nord de Pittsburgh, în 2010, a explodat o sondă, doi oameni au murit, fluidul pe care l-au injectat a ieşit afară, arzând timp de câteva zile. Alt incendiu a avut loc în Moundsville, Virginia de Vest. Din fericire, nu a murit nimeni, dar au fost distrugeri serioase în natură şi o explozie imensă. În Clearsfield, care se află la aproximativ 80 de mile nord de oraşul Pittsburgh, în urma unei explozii similare, mediul a fost atât de contaminat, încât autorităţile însărcinate cu siguranţa populaţiei au hotărât evacuarea oamenilor pe o arie de 2 mile în jurul sondei. S-au îmbolnăvit oameni, au murit animale la ferme, s-au contaminat râurile, am avut explozii, incendii, puţuri cu material radioactiv care s-au fisurat şi au poluat sursele de apă potabilă. Când guvernul sau vreo companie de exploatare vine la români şi le spune că nu este nicio problemă, este o minciună sfruntată! Nimeni nu poate afirma că metoda aceasta e sigură.
– Primul nostru ministru tocmai a făcut-o, deşi, înainte de alegeri, partidul său a promis că va interzice fracturarea hidraulică pe tot cuprinsul României.
– Cade în sarcina acestui guvern să le explice oamenilor schimbarea de atitudine. Eu l-aş întreba câţi bani a primit pentru campania sa electorală şi de la cine, câtor membri ai familiei sale şi ai partidului li s-au promis locuri de muncă în această industrie a gazelor de şist şi câţi oameni din interiorul partidului aflat la putere au afaceri legate de gazele de şist, din care vor face o mulţime de bani.
(…)
Interviu realizat de CRISTINA CÂNEPĂ şi DIA RADU
Articolul complet poate fi citit AICI.
Notă. Cât mai îndurați minciunile și bătaia de joc a plagiatorului și mincinosului Victor Ponta?!! V-ați săturat de USL și de războiul (cacealmaua) lui Basescu cu Ponta ?! Dacă nu, votații cu încredere și la Europarlamentare!!! … că de, ne-au transformat pe toți în cobaii Europei !!!!
Leave a Reply