Zeci de hectare de pământ arabil, cumpărate de la ţărani cu preţuri modice, au fost „teleportate” – cu complicitatea autorităţilor! – în Galaţi * Actele prin care statul ceda terenuri foarte valoroase (lângă Aviasan şi în mai multe locuri din oraşul Galaţi) în schimbul unor pârloage au fost semnate de fostul prefect Cosmin Păun * Beneficiara “ingineriei” este firma Hortigal SA, controlată de oamenii de afaceri Marius şi Petrică Herăscu * Prejudiciul estimat este de peste 40 de milioane de euro.
„Aveţi pământ de vânzare? Vi-l cumpărăm noi!”. Erau replici care puteau fi frecvent auzite, la mijlocul anilor 2000, la Primăria comunei Băneasa. Se întâmpla mai exact la scurt timp după ce intrase în vigoare Legea 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, prin care foştilor proprietari cărora le fuseseră confiscate pământurile sau, după caz, moştenitorilor acestora, li se acorda dreptul de reîmproprietărire cu suprafeţele preluate abuziv.
Mii de locuitori din mediul rural s-au trezit atunci că, pe hârtie, deţin suprafeţe de pământ pe care consiliile locale nu aveau, în realitate, posibilitatea să le acorde şi în natură. A fost mană cerească pentru „rechinii imobiliari”, care au speculat posibilitatea de a-i scăpa pe ţărani de nişte pământuri pe care nu le aveau în schimbul unor sume modice. La rândul lor, beneficiarii Legii 247, prea bătrâni ca să mai poată munci, plecaţi de la sate şi mutaţi la oraşe ori cu moştenitori care nu aveau nici în clin nici în mânecă cu lucrul la câmp au renunţat bucuroşi la averea din hârtii fără să bănuiască faptul că, pe spatele lor, alţii se vor îmbogăţi.
Makinvest, cumpărătorul de serviciu
Zeci de localnici din comuna Băneasa, judeţul Galaţi, au fost în situaţia descrisă mai sus. Fiecare cu povestea lui, cu pământul lui, cu nevoile lui. Toţi au avut însă un numitor comun: SC Makinvest Com SA din Galaţi, ai cărei reprezentanţi erau în fiecare zi la uşa primăriei după clienţi dornici să-şi vândă terenurile.
Numele lui Iancu Constantin, reprezentant în acte al SC Makinvest Com SA şi nimeni altul decât mandatarul acţionarului majoritar al SC Hortigal, Petrică Herăscu, este întâlnit în toate documentele care au însoţit tranzacţiile de la Băneasa. Asta în cazurile în care au fost întocmite acte, întrucât unii dintre vânzători au fost atât de mulţumiţi că au primit banii pe pământ că nu au văzut decât adeverinţa primită de la primărie conform căreia au dreptul la retrocedarea suprafeţei şi o chitanţă. Puteţi citi articolul complet AICI.
Autor: Mariana Costandache
Sursa: Viaţa Liberă Galaţi
Notă. La Bălăbăneşti s-a procedat în acelaşi mod. Autorităţile locale au mers din poartă-n poartă de mânuţă cu “investitorii”. Şi uite aşa o bună parte din tarlaua din Dealul Morii(şi nu numai) s-a înstrăinat iar oamenii au rămas cu ochii în soare şi cu 3-4000 de lei în buzunar(care au fost mai economi). Cât despre beneficiile comunei, dacă întrebi, mai marii satului se uită la tine ca şi cum i-ai lovit cu ciocanul în cap! E mai bine să nu se facă ?!!! … te-ntreabă ei şmechereşte. Nu d-lor! Să se facă (lumină), dar să nu mai fie păgubiţi localnicii şi comuna.
Până atunci, să mâncaţi şi să chefuiţi bine la generale! Ca la locale!
P.S. Dacă mai vreţi dovezi să ne spuneţi. Mai avem.
Leave a Reply