“Despre desfiinţarea sau nedesfiinţarea comunelor. Este imposibil să începi cu un asemenea proces, pentru că populaţia va fi speriată şi va respinge (ideea – n.r.) şi orice proces de genul acesta, după părerea mea, dacă nu are suport public, nu va rămâne decât o dorinţă sau un model teoretic. În schimb, vrem ca, dacă reuşim să facem regionalizarea şi regiunile o să înceapă să funcţioneze, în următorii trei ani, 2014-2016, să stimulăm prin toate programele naţionale şi prin cele europene asocierea între comune. Adică dacă aceste patru comune vor fi stimulate să se asocieze şi prin această asociere să beneficieze de fonduri naţionale şi publice europene şi cetăţenii de acolo văd că în doi-trei ani de zile încep să aibă acces la civilizaţie, atunci putem induce această posibilitate şi ei să nu mai fie speriaţi că dacă se asociază şi dispare primarul din comuna lor, vor fi obligaţi să muncească mai mult”, a explicat Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. (Sursa: Cotidianul)
Bălăbăneştiul într-o situaţie extrem de delicată
Fiind la limită de regiune(conform hărţilor şi planului de regionalizare intens promovat în ultimii ani), cu o infrastructură şi dezvoltare extrem de precară datorită ultimilor 24 de ani de administraţie, Bălăbăneştiul riscă să fie înglobat în una din comunele Rădeşti, Bălăşeşti sau Drăguşeni!
Dăcă în anul 2004 actualii primari ai comunelor Rădeşti şi Bălăbăneşti nu rupeau vechea comună în două, împreună cu Bălăşeşti şi o parte din Drăguşeni (Adam), ar fi putut forma o entitate regională extrem de solidă având în vedere faptul că distanţele dintre Bălăbăneşti, Rădeşti, Adam şi Bălăşeşti sunt relativ mici şi egale în raportul cu satul de reşedinţă Bălăbăneşti. Din păcate, în loc ca înţelegerile să se facă la nivel local iar cheltuielile să fie reduse şi redirecţionate spre alte priorităţi de dezvoltare a zonei, în vechiul teritoriu al comunei Bălăbăneşti s-au dublat şi cheltuielile de administrare şi numărul funcţionarilor publici fără un impact semnificativ asupra vieţii comunităţilor.
Va urma o bătălie acerbă între comune, pentru păstrarea locurilor de muncă şi a centrului de reşedinţă. Singura şansă a Bălăbăneştiului este, repet, poziţionarea geografică excelentă(la 15 km de Bârlad), situat la distanţe aproximativ egale între Rădeşti , Bălăşeşti şi Adam, … şi bineînţeles infrastructura rutieră – DN24D şi linia de cale ferată cu două halte Bălăbăneşti şi Lungeşti.
Marea problemă a Bălăbăneştiului este însă la nivel de administraţie. Totul a fost făcut la voia întâmplării: sediul Primăriei a fost mutat într-o locaţie extrem de nefavorabilă în actualul context, la capătul satului spre Bârlad într-un fost sediu de C.A.P.; nu a fost atrasă nici o investiţie privată sau instituţie publică însemnată în comună (Rădeştiul are un sediu de Primărie nou, un sediu de Poliţie aflat în condiţii excelente şi funcţional; Bălăşeştiul are un Centru de Permanenţă Medical, o sală de sport, un sistem de colectare a gunoiului; până şi Adamul prin prezenţa mănăstirii Adam are o vizibilitate mai bună); iar lucrul cel mai grav este faptul că sediile instituţiile publice din sat care, cât de cât au fost renovate, nu sunt funcţionale – biblioteca este închisă, căminul cultural “închiriat” doar pentru nunţi, bancheturi şcolare şi petreceri electorale, … şcoala este în suferinţă din cauza lipsei elevilor şi a dotărilor (singura din tot judeţul fără teren de sport); nu avem un muzeu, un parc, o bază sportivă, iniţiativă … nimic etc.
În concluzie, nu poţi administra alte patru comune dacă, tu Bălăbăneşti, nu esţi în stare să administrezi trei sate! Cel puţin nu cu actuala administraţie!
Dacă nu se trezeşte (şi e cam târziu acum), în următorii ani actualul aparat administrativ al Bălăbăneştiului fie va fi concediat de la centru, fie o parte va face naveta la Drăguşeni, Rădeşti sau Bălăşeşti! Unde exact? Vom vedea cine are argumentele şi relaţiile cele mai puternice în noua capitală de Regiune!!!
Autor: Florin Munteanu
Notă. “Regionalizare” pentru unităţile administrative de tip judeţ şi comună înseamnă de fapt comasare şi centralizare administrativă! Nimic mai mult!
Tot acest proces decurge pentru “atragerea fondurilor europene”, reducerea cheltuielilor la bugetul de stat şi EVIDENT implementarea unui sintem de control total şi permanent de la CENTRU!
Leave a Reply