La îndrumarea dirigintei lor, profesoara de educaţie fizică şi sport Angheluţă Maricica, doi elevi ai şcolii din sat, susţinuţi de părinţi, au decis să se avânte pe tărâmul artelor marţiale. Acum câteva luni d-na profesoară ne mărturisea că sunt mulţi copii cu calităţi motrice deosebite (flexibilitate, forţă, viteză, rezistenţă) dornici să îmbrăţişeze o carieră sportivă, dar din păcate condiţiile la Bălăbăneşti pentru practirea unui sport sunt inexistente prin urmare îşi îndrumă elevii spre centrele sportive din oraşul Bârlad.
Cei doi elevi(colegi de clasă), practicanţi ai stilului tradiţional de arte marţiale JU-JITSU, sunt Rusu Iulian Ionel din satul Ghingheşti, comuna Drăguşeni şi Codreanu Angelica din satul Bălăbăneşti, amândoi în vârstă de 11 ani. Ambii sportivi fac naveta de două ori pe săptămână la Bârlad pentru a ajunge la antrenamente, Iulian participând deja şi la două campionate regionale, disputate la Bârlad şi la Huşi.
De pregătirea celor doi micuţi karatişti se ocupă sensei Crăiţă Marius şi senpai(“cel care ajută” ne lămureşti imediat Angelica) Crăiţă Daniela.
Încheiem acest scurt reportaj, dorindu-le celor doi temerari success şi cât mai multă voinţă pe frumosul drum al artelor marţiale. Îi aşteptăm cu premii şi medalii la Bălăbăneşti pentru a fi un exemplu elocvent, de urmat, şi pentru alţi copii din comună.
Autor: Florin Munteanu
Câteva cuvinte despre stilul tradiţional de arte marţiale japoneze JU-JITSU
Ju în traducere înseamna “suplu”, “blând”. Jitsu înseamna “arta”. Ju-Jitsu se poate traduce prin “Arta supleţei” sau “Arta blândă”.
Ju-Jitsu este unul dintre cele mai vechi stiluri de arte marţiale japoneze. Dacă este incontestabil faptul că Ju-Jitsu provine din Japonia, este mult mai greu să i se atribuie o dată exactă de apariţie ca şi începuturilor civilizatiei japoneze. În cercetarile asupra originii drumul duce prin literatura japoneză. Prima apariţie atestată se pare că se găseşte în sec. al XII-lea şi i se atribuie perioadei Kamakura (1185-1333), când se pare că a fost creată o arta de luptă pentru razboinicii dezarmaţi, sau cu lamele sabiei rupte în luptă, pentru ca aceştia să se poata apăra împotriva adversarului înarmat.
Ju-Jitsu este unul dintre cele mai vechi stiluri japoneze avându-şi rădăcinile în SUMO şi cu influenţe din SHAOLIN TSU KEMPO. Ju-Jitsu, pe vremuri era studiat de bushi (cea mai înaltă castă, nobilimea) şi era aratată samurailor (care, prin traducere textual, înseamna cel aflat în serviciu). Casta bushi era formată din daimyo (nobili) şi cei care îi însoţeau samurai (razboinici sau nobili însoţitori). Dar pentru toţi exista BUSHIDO (importantul cod al onoarei) în care fuseseră educaţi şi care pentru ei însemna “idealul vieţii lor”.
Sursa: Clubul Sportiv Corysan
Adresa: http://cscorysan.webs.com/
Leave a Reply