Conflictul de interese apare atunci când funcționarul public are un interes personal care influențează sau pare să influențeze îndeplinirea atribuțiilor sale oficiale cu imparțialitate și obiectivitate. Interesele private ale funcționarului public pot include un beneficiu pentru sine sau pentru familia sa, pentru rudele sale apropiate, pentru prieteni, pentru persoane sau organizații cu care funcționarul public a avut relații politice sau de afaceri. Interesul personal se poate referi și la orice datorii pe care funcționarul public le are față de persoanele enumerate mai sus.
Vom analiza pe rând părțile componente ale acestei definiții:
1. Participarea la luarea unei decizii – așa cum vom vedea mai jos, această condiție este îndeplinită atât atunci când decizia depinde exclusiv de voința oficialului public în cauză, cât și atunci când acțiunea oficialului public respectiv reprezintă doar o verigă din procesul de luare a deciziei. Condiția este îndeplinită și atunci când oficialul public este parte a unui organism colectiv care decide prin vot, iar acesta participă la dezbateri și la vot.
2. Existența unui interes personal – acesta poate fi reprezentat de un beneficiu pe care oficialul public sau o persoană apropiată acestuia îl obține ca urmare a deciziei luate. Așadar, pentru a se afla într-un conflict de interese, oficialul public trebuie să ia parte la luarea unei decizii care să îi afecteze un interes personal.
Grade de rudenie și afinitate
Pentru a nu exista confuzii, vom defini care sunt gradele de rudenie și de afinitate.
Gradul de rudenie se aplică după cum urmează:
— gradul I: fiul și tatăl
— gradul II: fraţii
— gradul III: unchiul şi nepotul de frate
— gradul IV: verii
Relaţia de afinitate apare între un soţ/soţie și rudele celuilalt soţ/soţie.
Gradul de afinititate este luat în calcul astfel:
— gradul I: mama și soția fiului acesteia / soacra și nora
— gradul II: cumnatele și cumnații
— gradul III: unchiul și soția nepotului de frate
— gradul IV: verii, soții și soțiile acestora
Drept penal
Cod Penal – Articolul 2531 – Competenţa aparține Parchetului de pe lângă Curtea de Apel
Articolul 2531 din Codul Penal al României stabilește că funcționarii publici nu pot lua parte la luarea unei decizii dacă aceasta aduce beneficii materiale pentru:
— propria persoană
— soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv
— o persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5
ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură
Conform articolului 147 din Codul Penal, alineatul 1, funcționarul public este definit ca orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei unităţi dintre cele la care se referă art. 145, respectiv autorităţile publice, instituţiile publice, instituţiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum şi bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public.
Prin funcţionar se înţelege persoana menţionată în alin. 1, precum şi orice salariat care exercită o însărcinare în serviciul unei alte persoane juridice decât cele prevăzute în acel alineat.
Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru aceste categorii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă.
Dispoziţiile nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.
Atenție!
1. Folosul obţinut este exclusiv material.
2. Sfera persoanelor pentru care poate fi generat folosul este circumstanţiată:
— pentru propria persoană
— pentru soţ sau o rudă sau afin (rudele soțului) până la gradul II inclusiv – adică părinţi, copii, fraţi, surori şi soţii sau soţiile acestora
— pentru persoane cu care s-a aflat în raporturi comerciale sau de muncă în ultimii 5 ani
— pentru persoane de la care a beneficiat de servicii sau foloase de orice natură
3. În tradiţia reglementărilor româneşti, procedurile privind actele normative au fost constant excluse de la aplicarea prevederilor referitoare la conflictul de interese. Raţiunea acestei excepţii ţine de natura actelor normative. Acestea au aplicabilitate generală. Uneori, în practică, sub titulatura de act normativ se ascund acte individuale, acte care de fapt privesc un singur sau un număr limitat de subiecţi de drept.
Alte infracţiuni înrudite, Legea 78/2000 – Competenţa aparține Direcţiei Naţionale Anticorupţie sau, după caz, altor structuri de parchet din Ministerul Public Conform articolului 12, se pedepsesc cu închisoarea de la 1 la 5 ani faptele de mai jos dacă sunt săvârșite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite:
— efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale;
— folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Conform articolului 13, se pedepsește cu închisoarea la unu la cinci ani fapta persoanei care deţine o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentu sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Exemplu
Doamna X este primar al comunei A. În timpul exercitării funcţiei, obţine informaţii despre proprietăţi care urmează a fi expropiate. Primarul X cumpără proprietăţile respective şi primeşte despăgubiri pe ele. Acest caz depăşeşte conflictul de interese şi se încadrează în prevederile articolului 12.
Pentru situaţiile reglementate penal, atunci când sunt întrunite condiţiile enumerate în art. 2531 sau de alte infracţiuni speciale, norma penală are prioritate şi va înlătura de la aplicare norma administrativă.
Notă. Vom reveni cu partea a doua și exemple concrete.
s andi es says
acest articol,,2531 di c.p,, s a incalcat in mod repetat de catre unii functionari ai primariei com. balabanesti .PINA ACUM NUA VAZUT NIMENI? poate va vedea vreodata cineva.