Citește, tipărește și dă mai departe!
Riscuri majore care pot apare în zona Moldovei (cu precădere în jud. Bacău, Galați, Vaslui și Vrancea) cauzate de exploatarea gazului de șist.
– contaminarea solului pe o perioadă extrem de îndelungată, scoaterea a zeci de mii de Ha din circuitul agricol și apariția zonelor deșertificate;
– contaminarea surselor de apă subterană și de suprafață, cu diferite substanțe, aditivi chimici și izotopi radioactivi (trasori), pe o perioadă extrem de îndelungată (sute sau chiar mii de ani);
– modificarea ecosistemului existent prin dispariția și afectarea a zeci de soiuri de plante, păsări și animale;
– contaminarea aerului cu substanțe extrem de toxice care pot produce îmbolnăviri extrem de grave: cancer, boli de piele, sângerări sau chiar decesul (Radiu-226, Radiu-228 – provoacă cancerul osos și leucemie; Radon-220, Radon-222 – provoacă cancerul la plămâni, H2S (hidrogenul sulfurat) – în cantități peste limita normală provoacă decesul în mai puțin de 1 minut);
– distrugerea și dispariția satelor și comunelor prin depopulare – mii de familii vor fi silite să abandoneze întreaga zonă datorită poluării, lipsei apei potabile, alimentelor sănătoase și a riscului de îmbolnăvire;
– producerea unor microcutremure, care pot genera în timp cutremure regionale de intensități mari (cazul din Blackpool, în nord-vestul Angliei, din 2011);
– eliminarea oricărei posibilități de dezvoltare a zonei – majoritatea investitorilor vor evita județele Bacău, Galați, Vaslui și Vrancea;
– afectarea directă a principalelor activități rurale (apicultură, viticultură, pomicultură, piscicultură, zootehnie etc.);
– scăderea nivelului de trai și a duratei medii de viață;
– scumpirea produselor alimentare, a apei potabile, asigurărilor de sanătate și a locuințelor, medicamentelor și serviciilor ;
– compromiterea totală a turismului în cele patru județe.
Ce ar putea conține fluidul de fracturare hidraulică care poluează sursele de apă?!
Conform declarației reprezentantului Chevron, Thomas Holst, pe postul TVR2 fluidul de fracturare hidraulică „este un fluid care este compus în proporție de 99,5% din apă și nisip”. Ceea ce a evitat dl. Holst să menționeze este numărul și mai ales denumirea substanțelor chimice ce vor fi adăugate în fluidul de fracturare pentru a acoperi procentajul de 0,5%. Și a mai evitat un lucru extrem de important să menționeze și anume cantitatea imensă de fluid (apă, nisip, izotopi radioactivi, substanțe și adititivi chimici) necesară utilizării metodei de fracturare hidraulică. Dacă tot a prezentat opiniei publice procentul de 99,5% (apă și nisip) de ce nu a precizat și cantitatea de apă și nisip necesară?! De ce?! Pentru că, dl. Holst știe foarte bine faptul că 0,5% dintr-o cantitate foarte mare de fluid reprezintă foarte mult!!! La un volum de un million de metri cubi de fluid, 5.000 de metri cubi(0,5%) reprezintă substanțe și aditivi chimici, izotopi radioactivi etc.
Pe diferite canale de televiziune se propagă de ceva vreme știrea că nu se cunosc rețetele fluidului de fracturare hidraulică în cazul exploatării gazelor de șist și prin urmare nimeni nu se poate exprima. Într-adevăr nimeni nu știe cu precizie de laborant rețetele acestui fluid dar asta nu înseamnă că nu se pot menționa liste întregi de substanțe chimice extrem de periculoase des utilizate pentru exploatarea gazului de șist.
Pe site-ul Agenției de Protecție a Mediului din S.U.A. o parte din aceste substanțe chimice sunt prezentate detailat tocmai în scopul prevenirii poluării și a accidentelor nedorite. (Citește aici http://www.epa.gov/chemfact/). Deasemenea pe site-ul FracFocus (Citește aici http://fracfocus.org/chemical-use/what-chemicals-are-used) găsim o listă lungă de substanțe și produse chimice care sunt întâlnilte cel mai des în cazul metodei de fracturare hidraulică. Până și arhicunoscuta enciclopedie Wikipedia ne informează destul de clar despre riscurile și neplăcerile cauzate de utilizarea acestor compuși chimici(vezi traducerea de mai jos).
Așa cum s-a făcut precizarea că singura metodă de exploatare a gazului de șist se face prin fracturare hidraulică îmi este destul de dificil să cred că monitorizarea fracturării hidraulice la 3000 de metri în pământ se face prin altă cale decât cea a injectării trasorilor radioctivi în fluidul de fracturare.
Monitorizarea fracturării hidraulice
Injectarea trasorilor radioactivi împreună cu alte substanțe în fluidul de fracturare hidraulic este utilizată pentru a determina profilul injecției și locația fracturilor în sol create de operațiunea de fracturare hidraulică. Patentul american No. 5635712 (George L. Scott III, Halliburton Company, 03-June-1997) descrie acest proces. În acest patent sunt enumerați un număr mare de izotori trasori emițători de radiații Gama care pot fi utilizați ca material radiactiv de monitorizare, incluzând: Aur-198, Xenon-133, Iod-131, Rubidiu-86, Crom-51, Fier-59, Antimoniu-124, Stronțiu-85, Cobalt-58, Iridiu-192, Scandiu-46, Zinc-65, Argint-110, Cobalt-57, Cobalt-60, and Cripton-85.
Un patent din anul 1983, aparținând lui Walter H. Fertl, pentru Dresser Industries (Dallas, Texas) enumeră ca potențial trasor Iod-131, împreună cu Scandiu-46, Zirconiu-95 și Iridiu-192.
Un patent din 1995, aparținând lui George L. Scott III, de data aceasta pentru The Energex Company (patent nr. US5441110), deasemeni enumeră Iod-131 ca un izotop trasor emițător de radiații Gama corespunzător, împreună cu Potasiu-39 (activat ca Potasiu-40), Potasiu-41 (activat ca Potasiu-42), Potasiu-43, Scandiu-45 (activat ca Scandiu-46), Scandiu-47, Scandiu-48, Iod-127, Iod-128, Iod-129, Iod-130, Antimoniu-121, Antimoniu-122, Antimoniu-123, Antimoniu-124, Antimoniu-125, Antimoniu-126 și Antimoniu-127. (Sursa: Wikipedia, traducere din limba engleză)
Notă. Trasor = S.m. (Fiz.) Izotop radioactiv al unui element stabil, pe care îl însoțește peste tot, permiţând recunoașterea și urmărirea acestuia într-un sistem. – Din fr. traceur.
Sursa : DEX ’98
Radiațiile Gama – Efecte asupra sănătății
Radiația Gama este un tip important de radiație ionizantă. Radiația ionizantă este emisă de atomi radioactivi.
Radiația gama (raza gama) se prezintă sub forma de unde electromagnetice sau fotoni emiși din nucleul unui atom. Ele pot traversa complet corpul uman, putând fi oprite doar de un perete de beton sau de o placă de plumb groasă de 15 cm. Radiația gama este oprită de: apă, beton și, în special, de materiale dense, cum ar fi uraniul și plumbul, care sunt folosite ca protecție împotriva expunerii la acest tip de radiație. (Sursa: Agenția nucleară și pentru deșeuri radioactive din România).
Toate radiațiile ionizante cauzează distrugeri la nivel celular, dar pentru că radiațiile alfa și beta sunt relativ non-penetrante produc local, arsuri ale pielii. Radiațiile Gama au penetrare mare în țesuturi, datorită vitezei și energiei mari și produc mai degrabă cancer decât arsuri.
Din lunga listă de izotopi radioactivi ce produc radiații gama am ales doi pentru a vă prezenta riscurile ce pot apare în cazul în care sunt identificați în interiorul corpului uman. Am ales Iod-131, pe care l-am întâlnit în toate listele patentelor de fluid de fracturare hidraulică prezentate mai sus și unul la întâmplare, Cobalt-60, din cel mai actual patent menționat, și anume, cel aparținând lui George L. Scott III, Halliburton Company, 03-June-1997.
[I-131] – sursele de contaminare includ norii radioactivi eliberați în cazul unui accident nuclear sau ingestia laptelui și a vegetalelor contaminate. Încorporarea în tiroidă este completă în 48 ore, odată încorporat în hormonul tiroidian, se dezintegrează lent, eliberând radiații Beta și Gama. Copii și adolescenții sunt deosebit de sensibili. Incidența cancerelor de tiroidă la copii a crescut dramatic în Ucraina după dezastrul de la Cernobyl. (Sursa: sfatul medicului.ro)
[Co-60] – este un izotop radioactic sintetic al Cobaltului. Odată intrat în corpul uman este eliminat prin fecale. O cantitate mică este absorbită de ficat, rinichi și oase, care expuse pe o perioadă de timp radiațiilor Gama, provoacă cancer. (Sursa: Wikipedia)
Sursă foto: http://www.agentianucleara.ro/?page_id=73
Pentru mai multe detalii privind extragerea gazelor de șist vă invit să răsfoiți paginile cotidianului Xpress Bălăbănești, să vizionați filmul documentar Gasland (Ținutul Gazului, deasemeni postat pe site-ul nostru) sau să căutați dvs. adevărul despre avantajele și, mai ales, dezavantajele exploatării gazului de șist.
Text: ing. Florin Munteanu
Filiala Partidului Verde – Bălăbănești
Leave a Reply