Nu ştim. Primăria Bălăbăneşti nu doreşte să clarifice situaţia deşi am cerut acest lucru în scris. Această decizie desfiinţează complet terenul de sport al şcolii Gheorghe şi Maria Taşcă din Bălăbăneşti, clasele de elevi fiind scoase în parcarea din faţa şcolii sau pe stradă pentru a-şi desfăşura orele de educaţie fizică. Vom reveni cu un articol amplu despre acest subiect.
Secretarul comunei Bălăbăneşti are obligaţia să asigure transparenţă şi comunicare către autorităţile, instituţiile publice şi persoanele interesate a actelor în condiţiile Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public (este una din atribuţiile principale ale secretarului comunei).
Îi reamintesc doamnei secretar că nu am primit încă, deşi au trecut 30 de zile de când am făcut cerere scrisă, propunerea de proiect (sau expunerea de motive) realizată şi inaintată de fostul şi actualul primar Dorin Codreanu Consiliului Local Bălăbăneşti privind construcţia unei grădiniţe pe terenul de sport (!!!!) al şcolii Gheorghe şi Maria Taşcă din Bălăbăneşti.
Vă invit să respectaţi art. 5, 6, şi 7 ale Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public:
Art. 5.
(1) Fiecare autoritate sau institutie publica are obligatia sa comunice din oficiu urmatoarele informatii de interes public:
a) actele normative care reglementeaza organizarea si functionarea autoritatii sau institutiei publice;
b) structura organizatorica, atributiile departamentelor, programul de functionare, programul de audiente al autoritatii sau institutiei publice;
c) numele si prenumele persoanelor din conducerea autoritatii sau a institutiei publice si ale functionarului responsabil cu difuzarea informatiilor publice;
d) coordonatele de contact ale autoritatii sau institutiei publice, respectiv: denumirea, sediul, numerele de telefon, fax, adresa de e-mail si adresa paginii de Internet;
e) sursele financiare, bugetul si bilantul contabil;
f) programele si strategiile proprii;
g) lista cuprinzand documentele de interes public;
h) lista cuprinzand categoriile de documente produse si/sau gestionate, potrivit legii;
i) modalitatile de contestare a deciziei autoritatii sau a institutiei publice in situatia in care persoana se considera vatamata in privinta dreptului de acces la informatiile de interes public solicitate.
(2) Autoritatile si institutiile publice au obligatia sa publice si sa actualizeze anual un buletin informativ care va cuprinde informatiile prevazute la alin. (1).
(3) Autoritatile publice sunt obligate sa dea din oficiu publicitatii un raport periodic de activitate, cel putin anual, care va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a II-a.
(4) Accesul la informatiile prevazute la alin. (1) se realizeaza prin:
a) afisare la sediul autoritatii sau al institutiei publice ori prin publicare in Monitorul Oficial al Romaniei sau in mijloacele de informare in masa, in publicatii proprii, precum si in pagina de Internet proprie;
b) consultarea lor la sediul autoritatii sau al institutiei publice, in spatii special destinate acestui scop.
Art. 6.
(1) Orice persoana are dreptul sa solicite si sa obtina de la autoritatile si institutiile publice, in conditiile prezentei legi, informatiile de interes public.
(2) Autoritatile si institutiile publice sunt obligate sa asigure persoanelor, la cererea acestora, informatiile de interes public solicitate in scris sau verbal.
(3) Solicitarea in scris a informatiilor de interes public cuprinde urmatoarele elemente:
a) autoritatea sau institutia publica la care se adreseaza cererea;
b) informatia solicitata, astfel incat sa permita autoritatii sau institutiei publice identificarea informatiei de interes public;
c) numele, prenumele si semnatura solicitantului, precum si adresa la care se solicita primirea raspunsului.
Art. 7.
(1) Autoritatile si institutiile publice au obligatia sa raspunda in scris la solicitarea informatiilor de interes public in termen de 10 zile sau, dupa caz, in cel mult 30 de zile de la inregistrarea solicitarii, in functie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrarilor documentare si de urgenta solicitarii. In cazul in care durata necesara pentru identificarea si difuzarea informatiei solicitate depaseste 10 zile, raspunsul va fi comunicat solicitantului in maximum 30 de zile, cu conditia instiintarii acestuia in scris despre acest fapt in termen de 10 zile.
(2) Refuzul comunicarii informatiilor solicitate se motiveaza si se comunica in termen de 5 zile de la primirea petitiilor.
(3) Solicitarea si obtinerea informatiilor de interes public se pot realiza, daca sunt intrunite conditiile tehnice necesare, si in format electronic.
Florin Munteanu
ion balaban says
Dar in schimb sa facut gard la primarie un gard parca e opere de arta iar tarani nu au unde sa dea un animal la apa . Se vede cat se implica primaria sa rezolve problemele comunitati va garantez au si uitat de ce au promis .
Edu.ro says
Ai fost corigent la limba română de nu articulezi cuvintele?dacă se face e rău, dacă nu se face, e și mai rău!
Florin says
Prezentaţi public expunerea de motive şi vă răspund la întrebare. Dar mai întâi de toate respectaţi Legea privind liberul acces la informaţiile de interes public. O să vă mai deranjez chiar dacă gramatica mea nu este perfectă. Numai bine.
Unde se desfăşoară orele de educaţie fizică ale elevilor?! Pentru cine se construieşte grădiniţa?! De ce nu avem acces la informaţii de interes public?! …Aveţi răspunsuri?!
DACIA says
Am vazut si consilieri care se implica in problemele comunitati dar din pacate cam putini si merita sa fie felicitat BALABAN COSTEL a luat taurul de coarne si a rezolvat problema apei pentru animale comunitati si merita felicitat desigur impreuna cu viceprimarul comunei care ia acordat tot sprjinul .