Cine n-are poet, să-şi cumpere!
Poetul Ion Zimbru e din Galaţi, căci aici scrie el, la „Viaţa liberă”, aici trăieşte, aici citeşte, la cenaclul „Noduri şi Semne”; când citeşte… De loc, e din satul Zimbru, care şi-a luat numele de la poet.
Ba nu, e exact pe dos, căci şi Ion şi Zimbru sunt nume conspirative – pseudonim poetesc, luat din dragoste de satul natal. Nu vă spunem numele adevărat – şi poetul l-a uitat, numai Fiscul şi Dumnezeu îl mai ţin minte…
Sătucul cu doar câteva case, doar cât îi trebuie copilului născut acolo să aibă ceva perspectivă europeană, face parte din comuna Bălăbăneşti. Acum, devenind capitală culturală de judeţ prin gestul de a-i recompensa oameni de seamă gălăţeni, comuna l-a înglobat definitiv pe poet în averea ei i/mobilă: tocmai l-a ridicat în rang de Cetăţean de Onoare al comunei.
Pe diploma oferită de Consiliul Local Bălăbăneşti, semnată de primarul Dorin Codreanu, scrie şi motivul: „Pentru merite deosebite în acţiunea de promovare în lume a identităţii satului Bălăbăneşti”.
De fapt, Ion Zimbru promovează Galaţiul (iată, de curând a fost rugat să trimită poezii în Liban!), dar comuna este în judeţul Galaţi şi nu se poate evita… Intelectualii satului se bucură atunci când, mai la fiecare sfârşit de săptămână, îşi primesc poetul.
Galaţiul are multe cartiere, cu poeţii lor mai buni sau mai răi, Bălăbăneştiul, aşezare pomenită în 1460 de Vodă Ştefan, comună care a dat ţării oameni de seamă, are un singur poet, dar acesta este marcă înregistrată.
Autor:Victor Cilincă
Sursa: Viața Liberă Galați – 30 octombrie 2010
viking says
un om bun poate dar are si el pacate destule de un om cam boem pentru vremurile noastre