Sâmbăta, 29 mai 2010, la Călăraşi a fost sfinţit Cimitirul de onoare al eroilor români, care este amplasat pe creasta dealului din apropierea oraşului (Podişul Călăraşilor). Reconstrucţia şi reabilitarea cimitirului s-a făcut în urma Protocolului de colaborare dintre Primăria or. Călăraşi (Moldova) şi Primăria mun. Călăraşi (România), semnat la 7 octombrie 2007. Lucrările au durat aproape trei ani, iar rezultatele acestei munci au fost apreciate la un nivel foarte înalt de către oaspeţi. Graţie implicării materiale şi spirituale a celor două părţi, Dealul Eroilor are acum un cimitir frumos, curat, înconjurat de linişte şi ocrotit de Bunul Dumnezeu.
La eveniment au participat, pe lângă o mulţime de oameni simpli, prim-ministrul Vlad Filat, deputatul Mihai Godea, o delegaţie formată din 41 de persoane din municipiul Călăraşi (România) în frunte cu primarul Nicolae Dragu, o delegaţie din oraşul Dve Mogili din Bulgaria, preşedintele raionului Ilie Rău, primarul oraşului Nicolae Melnic, un sobor impunător de preoţi din Moldova şi România, sub orânduirea părintelui Ioan Ciuntu, parohul Bisericii Sfânta Teodora de la Sihla din Chişinău etc.
După ce au răsunat imnurile celor două ţări, s-a ţinut un minut de reculegere în memoria eroilor căzuţi şi s-a adus un omagiu veteranilor de război încă rămaşi în viaţă, soborul de preoţi a ţinut slujba de pomenire şi a sfinţit troiţa şi Capela „Arhanghelului Mihail” din cimitirul proaspăt amenajat.
Oaspeţii au salutat iniţiativa primăriilor de a cinsti memoria celor răpuşi de război şi lăsaţi de izbelişte pe o perioadă de peste 60 de ani. „Astăzi cuvintele sunt în plus” a declarat primul-ministru Vlad Filat, care a adăugat că mai există încă multe locuri în Moldova cu o istorie aparte, care trebuie scoasă la lumină astfel încât eroii să se poată odihni în pace.
Au urmat depuneri de flori şi coroane la mormintele eroilor, s-au aprins lumânări, s-au împărţit pomeni, iar emoţiile erau foarte vizibile pe chipurile celor veniţi să-i cinstească pe eroii neamului seceraţi la Călăraşi în plină tinereţe.
Marea implicare a fost lăudată de toată lumea, dar parcă din tot peisajul lipsea ceva, sau mai bine zis – cineva. Încercam să scotocesc prin amintire ceea ce am auzit anterior despre istoria Regimentului 55 Infanterie ai căror ostaşi au fost executaţi în vara anului 1941 la Călăraşi şi mi-am dat seama că tot ce ştiam venea din povestirile pline de elan ale regretatului Maestru Vladimir Dodon, cel care nu a ajuns să-şi vadă realizat visul de a amenaja acest cimitir. S-a grăbit în ceruri anul trecut, la numai 60 de ani, lăsând în urmă ideea realizată pe jumătate. Dânsul a fost cel care a insistat cu scrisori pe la Ambasada României şi nu numai, încercând să sensibilizeze lumea şi să obţină ajutorul necesar pentru comemorarea eroilor români.
Sâmbătă, la casa plină de viori a lui Vladimir Dodon s-a dezvelit o placă comemorativă în amintirea cunoscutului lutier. La 28 mai Maestrul ar fi împlinit 61 de ani. Vladimir Dodon a fost decorat post-mortem cu titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Călăraşi de către primarul Nicolae Dragu. Au venit să-i aducă un omagiu artistului o mulţime de oameni: rude, prieteni, reprezentanţi ai autorităţilor locale, cunoscuţi etc.
Artistul Sandu Aristin Cupcea, un bun prieten al regretatului Vladimir Dodon, a venit în faţa celor adunaţi la eveniment cu un recital de poezie, care a pătruns în sufletele tuturor, făcându-i să treacă prin nişte emoţii deosebite.
Cu siguranţă că, de acolo de sus, Marele Vladimir Dodon a privit cu mândrie la realizările Călăraşilor de pe ambele maluri ale Prutului, care şi-au conjugat eforturile şi au atins nişte idealuri mari.
Autor: Doina Chicu
Sursă: http://www.calarasii.pe.md/
Leave a Reply