În puii din supermarketuri s-au găsit droguri. Carnea de pui conţinea arsenic.
Numai în marea Britanie în ultimii ani s-au înregistrat 580.000 de cazuri de toxinfecţii alimentare cu carne de pui infectat.
Carnea de pui din supermarketuri provine din crescătorii industriale de păsări, super automatizate. În majoritatea ţărilor industriale există mai multe „fabrici” de produs carne de pui.
Într-o crescătorie, în fiecare secundă, un lot format din sute de ouă, dispuse în rânduri uniforme, se deplasează pe o bandă transportoare. Ouăle ajung în dreptul unei maşini la care s-au racordat o mulţime de tuburi. Maşina în sine este un robot, care străpunge simultan fiecare ou cu mai multe ace hipodermice. Prin aceste ace se introduce în fiecare ou un amestec de vaccinuri şi antibiotice în nenăscutul pui din interior, care după trei zile mai târziu va ieşi afară.
Dacă scena prezentată pare un cadru dintr-un film SF, vă spunem că în realitate nu este nicio surpriză. Astăzi, producţia de păsări de curte pe scară largă are prea puţin de a face cu câmpuri verzi şi fermierii roşii în obraji.
În fiecare an, peste de 40 de miliarde de pui sunt sacrificaţi în întreaga lume pentru carne, marea majoritate a acestora sunt crescuţi în „fabricile” moderne de pui.
Principalul scop al acestor supercrescătorii de păsări este profitul. Tot ce contează este numărul cât mai mare de păsări şi timpul cât mai scurt până la greutatea la care se pot vinde. Puii sunt modificaţi genetic şi sunt puşi în vânzare la 35 de zile de la incubaţie.
Într-o crescătorie intensivă de păsări, spaţiul pentru un singur pui nu este mai mare decât o coală de hârtie A4. Din cauza închesuieli creşte pericolul faţă de bolile păsărilor. Pentru a contracara bolile puii sunt vaccinaţi înainte de eclozare din ou. Această măsură preventivă, prin administrarea de antibiotice este mai uşoară şi mai ieftină decât prin tratarea unui animal individual.
După scandalul din Uniunea Europeană cu carnea de cal a crescut consumul de carne de pui. La creşterea cererilor a contribuit şi preţul mai accesibil şi meditatizarea conceptului că această carne are procentul de grăsimi mult mai scăzut decât carnea roşie.
Oamenii de ştiinţă cred că noua metodă folosită la creşterea păsărilor ar putea declanşa apariţia unei boli devastatoare pentru populaţie. Şi dau ca exemplu faptul că numai în Marea Britanie în ultimii ani s-au înregistrat 580.000 de cazuri de toxinfecţii alimentare cu carne de pui infectat, iar 18.000 au ajuns la spital, din care 140 au decedat.
Experţii avertizează că folosirea excesivă a antibioticelor în fermele de păsări din întreaga are menirea de a crea o generaţie de superpui, care să fie rezistente la tratamentele încă din faza de ou. Numai că bacteriile se adaptează şi devin mai rezistente. În acest moment circa 80 la sută din puii puşi la vânzare, conţin aceste bacterii, care pot ajunge la om în timpul manipulării cărnii infectate sau când se consumă. Bacteriile introduse în corpul uman supravieţuiesc în intestin înainte de declanşarea bolilor, cum ar fi: infecţiile persistente urinare sau, mai grav, septicemia. Un raport recent publicat în Uniunea Europeană susţine că anual se pierd 1.500 de vieți. Creşterea rezitenţei bacteriilor faţă de antibioticele din farmacii va mări numărul victimelor
Cel mai îngrijorător este faptul că utilizarea unui anumit tip de antibiotic, este legată de o tulpină rezistentă la droguri, numită bacteria E. Coli. În unele părți ale ţării (Anglia), 30 la sută din bacteriile E. Coli întâlnite sunt cele cunoscute sub numele de spectru extins beta – lactamază E. coli. În termeni simpli, aceasta înseamnă că bacteriile sunt rezistente la mai multe antibiotice. În prezent sunt foarte puţine antibiotice care au efect, şi în cazul în care rezistenţa continuă să se răspândească, pericolul pentru oameni va creşte exponenţial. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci în acest secol ar putea creşte alarmant numărul morţilor de la infecţii din cauza cărnii de pui.
Dame Sally Davies, Chief Medical Officer, a avertizat că bacteriile rezistente la antibiotice reprezintă “o ameninţare catastrofală” pentru populaţie: “Dacă nu acţionăm acum, oricare dintre noi ar putea intra în spital în următorii 20 de ani pentru intervenţii chirurgicale minore şi vor muri din cauza unei infecţii obişnuite, care nu vor putea fi tratate cu antibiotice. Şi operaţiunile de rutină, ar putea fi mortale din cauza riscului de infecţie.”
Oamenii de ştiinţă sunt deosebit de preocupaţi de supra-utilizarea unui grup de antibiotice, numite cefalosporine, pe care ei cred că sunt legate de apariţia tulpinilor rezistente de E. coli. Cefalosporine sunt o clasă de antibiotice, evaluate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind “extrem de importante pentru medicina umană”.
Profesorul Collignon a spus: “Aproximativ 80 la sută dintre antibiotice sunt folosite pe animale alimentare, aproximativ 15 – 20 la sută sunt folosite în comunităţi şi doar cinci la sută în spitale. Ceea ce ştim la ora actuală este faptul că există o epidemie de bacterii E. Coli, rezistente la boala care în Europa cauzează infecţii în fluxul sanguin. Ceea ce este interesant, este că aceste bacterii sunt rezistente la antibiotice mai speciale, care nu se găsesc pe scară largă în comunitate – numai în spitale. Toate dovezile sugerează că un procent rezonabil dintre bolnavi vin după consumul produselor alimentare, carnea de păsări de curte, care are un risc deosebit.”
Într-un studiu publicat în Jurnalul de Boli Infecţioase, profesorul Collignon şi alţi oameni de ştiinţă evidenţiază date din Olanda. Ei arată care că 56 la sută din bacteriile E. coli sunt ezistente la antibiotice. În cazurile de septicemie umană au fost identificate bacterii de E. Coli, iar probele arată că provin din carnea de pui pusă în vânzare cu amănuntul.
Transmiterea bacteriilor E. Coli, rezistente l-a antibiotice, între oameni şi animale s-a triplat între 2007-2012.
Şi în alte ţări europene a crescut numărul de decese cauzate de bacteria E. Coli, de 62 în Franţa, 115 în Italia, 192 în Germania şi 282 în Marea Britanie. La nivelul tuturor ţărilor din Uniunea Europeană s-au înregistrat 1518 de decese.
Puii care sunt crescuţi în mod ecologic intră mai puţin în contact cu antibiotice. Utilizarea de droguri la animale ecologice este limitată, doar atunci când păsările sunt bolnave, dar numai atunci când nu există tratamente alternative disponibile.
Cum era de aşteptat, producătorii de carne de pasăre au reacţionat furios şi au acuzat criza economică.
Un purtător de cuvânt al consorţiului British Pasari Consiliul a respins studiul “alarmist”, şi a spus că a fost bazat pe o cercetare subiectivă.
Un studiu realizat de Food an Drug arată că un eşantion important de carne de pui din spermarketuri conţine arsenic. S-a emis ipoteaza că substanţa a fost luată din furajele pentru păsări.
În urma acestui studiu, mai mulţi producători de carne de pasăre au oprit hrănirea păsărilor cu Roxarsone. Constatarea îngrijorătoare vine după ce FDA a dezvoltat un nou studiu, care a constatat că puii care au mâncat Roxarsone au avut niveluri mai ridicate de arsenic anorganic – spre deosebire de arsenic organic, care este în mod natural – in ficatul lor, decât puii care nu au mancat Roxarsone. Arsenicul anorganic este mai toxic decât forma naturală.
Cu toate acestea, FDA spune că nu trebuie să vă alarmați consumatorii, cantitatea de arsenic este prea mică, pentru a fi periculoasă pentru oamenii care mănâncă carne de pui.
Concluzii
În acest context al supraindustrializării industriei alimentare, România are un potenţial neaşteptat. Doar aici mai putem spune că putem mânca un pui ca la mama acasă. Însă totul depinde de politiceni … şi ce va fi e greu de prevăzut.
Sursa: DailyMail şi www.foaienationala.ro
Leave a Reply