Pe Fane îl întâlnim pretutindeni: în bodegă, prin Primărie, pe stadion – la o sămânţă, în direct la OTV sau chiar prin Parlament. Are mereu o problemă, şi mai multe păreri. Nu cunoaşte dar se pricepe, spune el. Chibiţul Fane n-are astâmpăr. Citeşte problema cu ochii închişi şi dă răspunsul cu gura căscată. Are timp berechet!
Acum câteva luni am lansat o propunere de proiect. Porţiunea de drum naţional care traversează comuna de la un capăt la altul să fie denumită oficial B-dul „Ştefan Procopiu” – aducând astfel un frumos şi binemeritat omagiu academicianului Ştefan Procopiu. Într-o administraţie normală, care urmăreşte binele cetăţeanului şi respectă valorile comunităţii, ar fi trebuit analizată serios propunerea şi informat plătitorul de taxe atât despre această iniţiativă cât mai ales despre personalitatea acestui mare om de ştiinţă pentru a putea lua o decizie privind aprobarea sau îngheţarea acestui proiect. La noi însă, mai greu. Ingineri avem dar ne-aplecăm urechea la teoria chibiţilor. Asfel, acest frumos proiect s-a oprit, se pare, la analiza detaliată a noţiunii de bulevard. Chibiţul Fane scormonise demult cu corniţele ideea!
– Înainte de a ajunge la Procopiu cum facem cu bulevardul, ţipa el ironic prin sat să fie auzit de lume! Nu-i arteră urbană! E rurală! La Bereşti ar merge că-i oraş, la noi nu. Nu-i dreaptă! La Cruce-i întortocheată! Nu-i mărginită de arbori! Nu-i bulevard şi gata! E stradă! …. conchide Fane frecându-şi bucuros mâinile c-a rezolvat problema cât ai clipi din ochi.
– Conform DEX n-o fi bulevard dar ar putea avea aspect de bulevard! Am putea planta copaci şi flori. L-am putea îngriji şi păstra curat. L-am putea diviza, B-dul „Ştefan Procopiu” Nord spre Bârlad, Sud spre Galaţi pentru a elimina porţiunea întortocheată de la Cruce. Am putea avea un pic de mândrie în a face o excepţie şi a oferi renumitului savant cea mai lungă arteră din comună pe măsura muncii şi prestigiului domniei sale. Am putea face multe. Cu o singură condiţie. Să-l ignorăm pe chibiţul Fane.
– Şi, totuşi, mă întreb? Ce-ar zice Fane dacă micuţa comunitate de la gară şi-ar intitula localitatea – sat „Ştefan Procopiu”. Probabil ar rămâne cu gura căscată, nu?!
– Nu, nu! spumegă Fane… conform DEX este cătun!
Fane dragă, te-aş mai intreba:
– Cine are de câştigat de pe urma acestei iniţiative?.. Localitatea, eu sau savantul Ştefan Procopiu?
C-o voce viguroasă de securist, împăiat peste noapte investitor, Fane ameninţă scrâşnind din dinţi.
– Las-o mai moale cu Procopiu ăsta!
Notă. Ce nu ştie chibiţul Fane? Lipsit de viziune, el nu percepe ideea că micuţa localitate peste cinci, zece, douăzeci de ani poate fi un sat de toată frumuseţea cu un nume de prestigiu, care să-i facă cinste. Într-o ţară dezvoltată inginerii proiectează infrastructura într-o localitate cu foarte mulţi ani înainte. Ei elimină astfel foarte multe inconveniente şi reduc cheltuielile semnificativ, inclusiv mita. Ce nu conştientizez eu încă? Din chibiţ şi bişniţar, Fane a ajuns …..măgar.
echipa xpressbalabanesti
TyCkuS says
Foarte frumosa si foarte interesanta idea cu numele strazii principale dar cum spune si autorul in randurile de mai sus, din nefericre sunt cam multi de ,,Fane” care isi dau cu parerea inutil facand mai mult rau decat bine, din pacate li se da prea multa importanta. Solutia consta in schimbarea mentalitatii negativiste si a starii acute de indiferenta fata de aceasta tara cu tot ce este bun si rau in ea promovand lucurile bune si frumoase si ignorand oamenii de tip ,,Fane”(si comentariile lor). Cand o sa reusim sa facem lucrul asta eu sunt convins ca se va constata o schimbare spre bine… chiar daca am mai zis o data tot pe acest site cred cu tarie in motto-ul de la Petrom : Romania va creste prin bun simt si responsabilitate!
nelutiu says
Orice vis asre si partea lui frumoasa, dar daca e doar o utopie, ori cosmarul celui care doar a atipit, …nu are solutionare decat de la Fane!