Biblioteca comunală are un număr de 12 450 de volume care „vieţuiesc” pe o suprafaţă de 60 de metri pătraţi, în trei încăperi. Două treimi din fondul de carte este expus pe rafturi, restul fiind depozitat în dulapuri. Dotarea cu carte se face în principal de către biblioteca „V.A. Urechea”. În intervalul calendaristic 2006-2009 valoarea lotului de cărţi primit anual a fost următorul: 2006 – 1.2 milioane lei, 2007 – 3 milioane lei, 2008 – 20 milioane lei, 2009 – 15 milioane lei. La aceste sume se mai adaugă cifra de 35 milioane lei, bani acordaţi de Primăria comunei pentru achiziţie de carte.
O statistică din anul 2002 ne prezintă următoarele date: cititori înscrişi – 161, vizite – 595, cărţi împrumutate – 1148.
Pentru a oferi condiţii cât mai decente cititorilor, această instituţie necesită următoarele dotări: un calculator echipat cu programe speciale pentru statistici şi menţinerea evidenţei fondului de carte, un copiator, sistem de încălzire, o sală de lectură cu mochetă şi mobilier, două-trei terminale şi acces la internet.
Bibliotecile şcolare au următoarele fonduri de carte: Şcoala „Gheorghe şi Maria Taşcă”, Bălăbăneşti – 8200 volume, Şcoala elementară din Bursucani – 4780 volume, Şcoala „Dumitru I. Ghimuş”, Lungeşti – 4600 volume. În ce priveşte spaţiul, doar la şcoala „Gheorghe şi Maria Taşcă” este corespunzător desfăşurării activităţii, cărţile fiind expuse pe rafturi cititorului. La celelalte două şcoli păstrarea fondului de carte este total necorespunzătoare, cărţile fiind depozitate în dulapuri sau cutii. Toate cele trei biblioteci sunt puţin sau deloc utilizate în procesul instructiv-educativ. Ca şi biblioteca comunală şi cele şcolare necesită îmbunătăţiri semnificate: calculatoare, copiatoare, sisteme de încălzire, mobilier.
Autor: profesor istorie, Nicolae Pământ
Leave a Reply