În opiniile exprimate anterior cu privire la biblioteca „G.F Tașcă” din Bălăbănești vorbeam despre un management nou care să îmbunătățească semnificat serviciile acestei instituții publice și să vină în întâmpinarea bălăbăneștenilor cu o paletă de activități culturale care să atragă din nou cititorul de carte la bibliotecă.
Îmi imaginam acum doi-trei ani, un centru cultural care să focalizeze în incinta Căminului Cultural „Mihail Kogălniceanu” (Căminul Cultural Bălăbănești cum l-au etichetat cu pancarde roșii autoritățile locale) activități educative, sportive și artistice diverse – spectacole, festivități, prezentări video, lansări de carte, concursuri de șah și tenis de masă, sală de internet și lectură etc. – activități care să unească comunitatea, să atragă copii și tinerii spre frumos și creație, să ridice nivelul de cunoaștere și educație în comună.
Spuneam atunci că, persoana care va gestiona viitorul bibliotecii trebuie aleasă cu mare băgare de seamă deoarece pe umerii ei va apăsa o serie întreagă de responsabilități și sarcini care necesită pregătire adecvată, talent, dragoste pentru carte, muncă și dăruire. În acele luări de poziție, am pus accent pe competență, pe comunicare, pe inovație (vorbeam de o bază de date a bibliotecii cu accesare on-line), pe voluntariat și spirit de echipă.
Din păcate toate aceste idei au rămas așternute doar pe hârtie, nimeni din administrația locală nu m-a contactat; nici măcar nu au avut curiozitatea să mă consulte sau solicite vreo opinie. Singurul suport(moral) a venit din partea unor cititori ai cotidianului nostru și ai unor membri ai echipei Xpress.
Spun din păcate deoarece, în alte comune din județul nostru, bibliotecile comunale nu au fost renovate și ținute închise, abandonate sau limitate la un program strict de câteva ore pe săptămână. Pe alte meleaguri gălățene cartea are prioritate. Este respectată, întreținută, promovată și solicitată iar ușa bibliotecii este deschisă cititorului cu drag și bucurie; și nu de ieri, de azi – ci de ani buni.
Sprijiniți de autorităților locale, bibliotecarii din Măstăcani și Independența – cu dăruire și pricepere – au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a atrage copii și tinerii, pentru a le oferi acces la informație, pentru a realiza programe educaționale variate și a ține bibliotecile lor în viață.
Se pot face programe asemănătoare și pentru biblioteca din Bălăbănești. Dacă intelectualii comunali din Primărie răspundeau apelurilor noastre repetate vă garantez că biblioteca din Bălăbănești avea astăzi o prezentare virtuală ireproșabilă și pe deasupra era și o instituție utilă comunității. Din ignoranță, ca să nu spun altceva, nici noul bibliotecar, nici cei care l-au desemnat (fără concurs!) nu ne-au solicitat ajutorul. Chiar dacă, fără a cere nici un ban public, ne-am oferit (o parte a echipei Xpress) să punem umărul și să facem o pagină frumoasă și dinamică pentru biblioteca din sat și un program de voluntariat care să țină ușa bibliotecii deschisă, inițiativa noastră a rămas fără ecou. Probabil în viziunea acestor experți locali în comunicare și educație, biblioteca nu este o prioritate! Probabil au alergie la cărți și cunoaștere! Ori, probabil, nu e profitabil pentru buzunărelul personal și … unde nu-i câștig, nu-i nici interes – doar trăim în capitalism!
Dintre bibliotecile „ale căror bloguri le găsim în mediul virtual se numără cele din comunele Independenţa, Măstăcani, Movileni, Lieşti, Cosmeşti, Costache Negri, Drăgăneşti, Valea Mărului, Băleni şi cea din oraşul Târgu Bujor” . (sursa: „Blogurile bibliotecilor publice din județul Galați” – autor Camelia Toporaș, www.bvau.ro)
În secțiunea video a jurnalului nostru vă prezentăm un reportaj realizat de canalul TVR1, la emisiunea „Viața satului”, în care d-na bibliotecară Mihaela Buturcă din Măstăcani(Galați) ne împărtășește viziunea, metodele și experiența domniei sale din postura nobilă de călăuză pe drumul cunoașterii; ne demonstreză prin fapte ce-nseamnă un bibliotecar cu spirit de inițiativă și dragoste de carte în adevăratul sens al cuvântului. Vă rog să rețineți dragi intelectuali comunali ce spune d-na bibliotecară Buturcă, din Măstăcani – „Adevărul este că biblioteca nu aduce bani, e o realitate – ne împăcăm cu ea, deci nu aduce bani, dar, aduce altceva, mult mai de valoare – cunoștințe și răspunsul la orice întrebare …”.
Biblioteca comunală Măstăcani – prezentare video superbă pe youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=_bP8_7IRIx4
Biblioteca comunală Independența – prezentare on-line:
http://bcindependenta.blogspot.com/
Felicitări și succes bibliotecarilor din Măstăcani și Independența!
Autor: Florin Munteanu
Notă. Într-un e-mail venit pe adresa Xpress-ului, un „statistician” localnic, cere ajutorul Xpress-ului, pentru a număra cititorii fantomă din Biblioteca Comunală Bălăbănești. Îi sugerăm ca, lunar, din numărul total de vizitatori să-i scadă pe cei reali și va obține răspuns la întrebarea care îl macină.
Intelectual comunal (în acest text cu sensul de) = personaj „cu studii” din comună care susține, prin acțiunile pe care le întreprinde, faptul că funcționarea bibliotecii „G.F. Tașcă” și a căminului cultural „Mihail Kogălniceanu” nu sunt priorități ale administrației comunei Bălăbănești și factori de bază ale dezvoltării sociale și educative, a comunității.
spartacus says
Sunt unul din cititori care am batut multe drumuri pana sa reusesc sa iau cateva carti de la bibliooteca pe cine intrebai iti spunea nu ai ce face . LA biblioteca trebuie sa fie cineva caruia sa-i placa cum a fost fostul bibliotecar care isi dadea toata silinta dar i se punea bete in roate.SI ceidin primarie isi doresc ca oameni sa fie prosti sa nu stie carte ca sa-i votam numai pe ei .
Ion says
Domnul Florin Munteanu ar dori şi un sacrificiu pentru un bibliotecar dintr-o comună mai mică, dar din păcate nimeni nu prestează filantropic. Când era C. Ciocan tânăr, în urmă cu trei decenii, chiar dacă era ,,economist,, din naştere cu paşii, venea la bibliotecă şi pe timp de ploaie sau ceaţă! O fi fost comunist ori nu, acest om m-a uimit prin tenacitatea lui, să fie sănătos şi această urare vine de la cititorii de pe atunci.!