Iată că se confirmă faptul că teritoriul comunei Bălăbăneşti este concesionat firmei americane Chevron. Pentru cât timp nu ştim încă, însă cu siguranţă vor fi noii noştri stăpâni până când toate resursele vor fi scoase din subsol. Cele mai bine de 500 de voturi pe care bălăbăneştenii le-au dat USL-ului, răsplătite în zilele campaniei electorale cu brânză, bere, mici şi muzică populară, au dus la urgentarea încheierii acestei tranzacţii. Sper că sunteţi toţi mândri că aţi votat USL-ul … şi bucuroşi că sondele şi lacurile de fluid de fracturare îşi vor face apariţia pe colinele noastre milenare.
De aproape doi ani de zile noi am avertizat bălăbăneştenii despre consecinţele acestor investiţii strategice. Rămâne ca fiecare să le vadă şi simtă pe pielea lui.
Viaţa Liberă Galaţi: Chevron a concesionat un sfert din teritoriul judeţului Galaţi
“* Conform unei hărţi aflată pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, firma americană care se ocupă cu exploatarea gazelor de şist din România are concesionată toată partea de nord-est a judeţului * Un studiu EPA din SUA arată clar că fracturarea hidraulică poate contamina sursele de apă potabilă
Deşi în urma protestelor cetăţenilor din satul Pungeşti, judeţul Vaslui, cei de la Chevron s-au retras, e puţin probabil să renunţe atât de uşor la exploatarea gazelor de şist în România. S-a vorbit şi mediatizat îndelung faptul că firma americană a concesionat subsolul pe perimetrul judeţului Vaslui şi la Constanţa (Costineşti, Vama Veche şi Adamclisi), însă puţini cunosc că inclusiv o parte însemnată din suprafaţa judeţului nostru poate deveni oricând ţinta prospecţiunilor şi exploatărilor gazelor neconvenţionale. Conform unei hărţi aflată pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Chevron deţine la pachet cam o pătrime teritoriul judeţului nostru, respectiv partea de nord-est. Dacă suprafaţa totală a judeţului nostru este de 4.466 de kilometri pătraţi, înseamnă că aria de explorare, dezvoltare şi exploatare deţinută de Chevron în Galaţi depăşeşte 1.000 de kilometri pătraţi. Zona are în componenţă nu mai puţin de 16 comune – Măstăcani, Vlădeşti, Oancea, Suceveni, Cavadineşti, Folteşti, Fârţăneşti, Băneasa, Bereşti Meria, Bălăbăneşti, Bălăşeşti, Drăguşeni, Vârlezi, Rădeşti, Jorăşti – dar şi două oraşe Tg. Bujor şi Bereşti.”
Articolul complet poate fi citit AICI.
Leave a Reply