Bălăbăneștiul, ca orice localitate care se respectă, are reprezentanți și pe scena muzicii românești. Talentul și munca interpreților noștri se regăsește în diferite interpretări și compoziții acoperind genuri diverse, de la muzica populară reprezentată la noi de cunoscutul interpret Cornel Coroi, la pagan-rockul vocalistului Vlad (Vuiet) Balaban (fost)membru al trupei Ashaena din Bârlad și mai departe la generația tânără reprezentată de interpreta de muzică canto Alessia Ciocan, fiica actualului primar al comunei Bălăbănești.
Iată mai jos o prezentare mai detailată a interpreților noștri:
Coroi Cornel – unul dintre cei mai valoroși interpreți de muzică populară care se bucură de o notorietate aparte în comună și nu numai fiind autorul unor piese extrem de dragi nouă. Este născut la Bălăbănești, nu departe de biserica „Sf. Voievozi” într-un loc pitoresc de pe Valea Frumoasei, numit „Fundatură”. Se afirmă prin muncă și talent ca interpret al cântecului popular românesc. A urmat cursurile Școlii Populare de Arte pe care o absolvă cu nota zece. Colaborează cu Radioul și Televiziunea Romană, de mai bine de treizeci de ani performând ca solist profesionist de muzică populară. Este un artist deosebit de apreciat în comună, cu dese apariții pe micul ecran fiind totodată autorul și interpretul cântecului popular dedicat satului său drag – „Bălăbănești sat iubit”. Ținem să-i aducem mulțumiri deosebite interpretului Cornel Coroi pentru simplul fapt că nu ne-a uitat și ori de câte ori are ocazia mai trage o fugă la Bălăbănești pentru a lua la pas satul iubit.
Podaşcă Th. Dumitru – s-a născut în mahalaua Fundătură. Este învăţător şi compozitor. A donat multe partituri muzicale şcolii „Gheorghe şi Maria Taşcă” şi bibliotecii comunale „G.F. Taşcă”. Lucrările au fost grupate într-un volum „Opere muzicale”, unele dintre ele fiind interpretate la radio. Cetățean de onoare al comunei Bălăbăneşti – octombrie 2010. Din păcate nu dispunem de mai multe informații despre compozitorul Dumitru Th. Podașcă. Ținând cont de numele de familie Podașcă, poate actualul director al școlii din Bălăbănești ne poate oferi mai multe informații.
Balaban (Vuiet) Vlad – despre el știm că se trage din Bălăbănești, acest lucru este menționat de unul din membrii trupei Ashaena într-o amintire dintr-o călătorie cu trenul, probabil pe ruta Bârlad-Galați. Trupa Ashaena din Bârlad a fost înființată la Bârlad în anul 2006.
Într-un articol publicat pe 30 august 2010, pe site-ul www.letsrock.ro aflăm că Vlad Vuiet) Balaban părăsește trupa bârlădeană din motive personale. Citez: „Am ajuns într-un moment în care, la răspântie fiind, fiecare a ales să meargă mai departe pe drumul său. Vlad Datcu și Tudor “Năpasta” Bostan părăsesc Ashaena. De asemenea, Vlad “Vuiet” Balaban părăsește trupa din motive personale. Alina “Wiz” Andriescu părăsise deja trupa în urmă cu câteva luni din motive ce țin strict de locația studiilor post-universitare pe care le urmează.”
Până la această dată nu mai știm dacă Vlad Balaban și-a continuat cariera muzicală în cadrul altei trupe sau solo.
Angheluță Lavinia – Despre Lavinia Angheluță știm că a fost prezentă acum trei ani (7-8 noiembrie, 2019) pe scena festivalului „Aurelian Andreescu” din București. Membră a Școlii de Canto „Soul Music Art” din Bârlad, având ca coordonator și instructor pe prof. Dragoș Gheorghiu, reușește să pătrundă printre finaliști trecând de faza de preselecție. Dorelian David, în „Gazeta de Vaslui”, aducea la cunoștința cititorilor următoarele: „Luni, 7 octombrie, la Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase” din București a avut loc preselecția pentru Festivalul-concurs de muzică ușoară pentru adolescenți „Aurelian Andreescu”. La evenimentul deschis tinerilor cu vârste cuprinse între 14 si 25 de ani și aflat la ediția cu numărul 21 s-au calificat 16 soliști. Dintre aceștia trei sunt de la Școala de Canto ”Soul Music Art” din Bârlad, coordonată de talentatul profesor Dragoș Gheorghiu și care are filiale și la Vaslui, Huși și Tecuci. Cele trei talentate soliste calificate sunt: Denisa Simion, 15 ani, din Bârlad, Ada Maria Chicoș, 16 ani, din Tecuci si Lavinia Angheluță, 17 ani, din Bălăbănești (jud. Galați). „Toate sunt bune, valoroase. Am avut și am mare încredere în ele. Mă bucură nespus faptul că s-au calificat și ne dorim nespus să facă o figură cât mai frumoasă și la marea finală din 7-8 noiembrie”, ne-a declarat Dragoș Gheorghiu.”
Ciocan Alessia – o tânără interpretă de muzică canto, care are în față o carieră promițătoare. Nefiind specialist în muzică, cel mai bine ar fi să o lăsăm pe ea să vorbească în anii ce vin și poate de ce nu, într-un viitor interviu pentru cotidianul „Xpress Bălăbănești”. Ca și Lavinia Angheluță, Alessia Ciocan a urmat cursurile școlii de muzică canto „Soul Music Art” din Bârlad, având ca coordonator și instructor tot pe prof. Dragoș Gheorghiu. În ianuarie 2018, a fost prezentă pe micul ecran cu două melodii, în cadrul emisiunii „Caravana Isteților”, realizatoare fiind Gabriela Calițescu. În intervalul de timp 28-30 mai 2021, îi semnalăm prezența pe scena festivalului „Glasul Valahiei”, din municipiul Târgoviște, jud. Dâmbovița unde interpretează și o piesă în limba engleză „Someone you loved”. În iulie 2021, Alessia Ciocan a prezentat publicului, la secțiunea adolescenți, piesa „La anii mei” în cadrul Festivalului Național „Mamaia Copiilor”, dar si melodia „Hei oameni”, încadrată la secțiunea școlari, care fusese pregătită pentru ediția din anul 2020 care nu s-a mai ținut din cauza restricțiilor impuse. (cotidianul Vremea Nouă/Cezara Mironică).
P.S. Acum câțiva ani, cu ocazia Sfintelor Sărbători de Crăciun, preotul Mihăița Enache aducea pe scena Căminului Cultural din Bălăbănești corul de muzică psaltică …….Vă mai aduceți aminte cum se numea acest cor?
Florin Munteanu
Leave a Reply