* Lucrări în valoare de 2,4 milioane de lei câştigate pe SEAP în 2010 *
Liberalul Viorel Cristovici este singurul consilier judeţean care şi-a trecut în declaraţia de interese nu mai puţin de 7 contracte câştigate de firma sa, SC Majestic Comexim SRL, prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) cu diverse instituţii publice. Nu este singurul om de afaceri din CJ. Cum contractele nu au legătură cu Consiliul Judeţului, Viorel Cristovici nu intră sub incidenţa prevederilor legale privind incompatibilitatea.
Şi fiindcă e vorba de licitaţii, un alt consilier, democrat-liberalul Anghel Costel Căluean, medic veterinar, a câştigat prin licitaţie un contract de prestări servicii cu Direcţia Sanitar Veterinară şi de Siguranţa Alimentelor. Contractul, în valoare de 25.120 de lei, se întinde pe durata a 2 ani şi se încheie în august 2011.
De cealaltă parte, în Consiliul Judeţului Galaţi sunt nu mai puţin de 13 aleşi care ocupă diverse funcţii de conducere la cârma unor instituţii aflate în subordinea Consiliului Local sau a ministerelor.
Licitaţii electronice câştigate
Liberalul tecucean Viorel Cristovici declară în declaraţia depusă în aprilie anul acesta, pentru anul 2010, că deţine sută la sută din acţiunile în valoare totală de 80.550 de lei la SC Majestic Comexim SRL. Tot politicianul deţine 50 la sută din acţiunile în valoare de 200 de lei la SC Iaflora 2000 SRL. Iată ce afaceri a încheiat consilierul pe bani publici:
Contractul de execuţie încheiat cu Inspectoratul de Jandarmi Neamţ are o valoare de 377.979 de lei. Alţi 42.552,32 de lei au venit tot pe SEAP de la UM 0819 Piatra Neamţ. Firma consilierului a fost aleasă şi de o grădiniţă de la Miercurea Ciuc pentru a executa o lucrare în valoare de 105.895,37 de lei.
Majestic a lucrat şi pentru comuna Vrâncioaia, din judeţul Vrancea, pentru o sumă de 102.188,82 de lei. Societatea s-a impus, tot pe SEAP, şi la Primăria Adjud, de unde a câştigat 247.305,93 de lei.
În judeţul Galaţi, firma consilierului nu a câştigat decât două licitaţii electronice. Pentru Consiliul Local al comunei Bălăbăneşti, lucrarea se ridică la 218.050,02 lei.
Cel mai lung dintre contracte – 36 de luni – vizează comuna Corod şi este şi cei mai valoros – 1.387.942,29 de lei. Politic, trebuie remarcat că, în vreme ce Bălăbăneştiul este fief PSD, Corodul este unul dintre puternicele localităţi liberale.
Fără conturi sau datorii
Viorel Cristovici se află la al doilea mandat de consilier judeţean. Spre deosebire de declaraţia de interese, mărturia de avere nu iese prea mult în evidenţă.
Consilierul a moştenit 8.000 mp de teren agricol la Nicoreşti şi 500 mp de teren forestier la Buciumeni, o casă de locuit de 204 mp la Tecuci. Cristovici deţine un spaţiu comercial de 125 mp cumpărat la Tecuci. Liberalul a trecut în declaraţia de avere două autoturisme, un Mecedes din 1994 şi un Cielo din 1997, ambele cumpărate.
Viorel Cristovici nu are conturi bancare, bijuterii, lucrări de artă, dar nici datorii. Anul trecut, a câştigat din indemnizaţia de consilier 7.800 de lei, iar din salariul de bază la SC Majestic Comexim SRL – 14.400 de lei.
Soţia consilierului este medic la Liceul „Spiru Haret” din Tecuci. Din chiriile pe spaţiile comerciale, consilierul şi soţia lui câştigă, fiecare, câte 45.350 de lei.
„Nu există licitaţie uşoară”
Iată cum explică Viorel Cristovici afacerile pe care le are atât cu instituţiile publice cât şi cu parteneri privaţi. „Sunt franciză Romstal de 15 ani de zile. Am două francize, una în Tecuci, una în judeţul Vrancea, în Adjud. Mă ocup de conectare şi instalaţii termohidrosanitate şi instalaţii de gaze naturale. Am toate gradele de proiectare, sunt singurul din judeţ care am, ca persoană fizică, toate tipurile de autorizaţii”, ne-a declarat consilierul Cristovici.
Omul de afaceri are nu mai puţin de 15 ingineri în subordine. „M-am ferit cât am putut de licitaţiile din judeţ pentru a nu avea probleme de compatibilitate, fiind şi consilier judeţean, dar nici nu pot să le spun colegilor să nu meargă la o licitaţie. Nu mai există licitaţie uşoară în ziua de azi. Unele licitaţii sunt on-line, altele vizează preţul cel mai scăzut şi niciodată nu ştii cine este câştigătorul”.
„Am lucrări departe de Galaţi: la Piatra Neamţ, Miercurea Ciuc, în Vrancea. La Corod, a participat dacă nu mă înşel, inclusiv Vega, şi am luat licitaţia la un preţ de 54 la sută din valoarea proiectului. Licitaţia a fost publică, au existat şi contestaţii! Licitaţiile se câştigă oferind între 54 – 64 la sută din valoarea iniţială a proiectului, deci preţul cel mai mic, dar îndeplinind şi condiţiile de eligibilitate”, ne-a explicat Viorel Cristovici.
Cât de greu atârnă contractele pe bani publici? „Cifra de afaceri nu reflectă numai contractele pe care le am cu unităţile bugetare, ci şi cu clienţi persoane fizice sau juridice, dar cu capital privat. În mod cert, lucrările din mediul privat atârnă mai greu, de acolo vin şi vânzările zilnice şi clienţii”.
„Am în jur de 50 de clienţi instalatori sau firme. Noi suntem obligaţi să avem în portofoliu un anumit număr de clienţi permanenţi, în funcţie de populaţia fiecărei unităţi administrative unde ne desfăşurăm activitatea”, a mai explicat consilierul.
Autor: Anca Melinte / 16 iunie 2011
Sursa: „Viața Liberă” Galați
Leave a Reply