La momentul la care sunt scrise aceste rânduri, mii de ciocârlii sunt doborâte la pământ și oprite din cânt de vânătorii străini, pentru a fi gătite sofisticat. Considerată simbolul dorului, cuvânt care nu mai exista în nicio altă limbă, ciocarlia e măcelarită barbar, până să ajungă în farfuriile restaurantelor de lux: e împușcată, lăsată fără limbă cu un clește special și pusă la marinat. În meniurile italienești, rețetele cu allodole (ciocârlii) sunt cele mai sofisticate: combinate cu trufe, sosuri sau servite fripte, cu oasele itite ca niște bețișoare de chibrituri.
Aveţi puterea de a opri acest măcel al ciocârliei şi al celorlate păsări cântătoare din România, cerând parlamentarilor să voteze împotriva Legii Vânătorii, care este reexaminată de Parlament în aceste zile. Această nouă lege va transforma România în Paradisul Vânătorii pentru străini, care nu doar că vor putea lăsa bălți de sânge în țară, ba chiar își vor putea lua trofeele peste graniță, ca să se înfrupte liniștiți din ele, fără să fie trași la socoteală. Străinii vor putea vâna fără opreliști pe proprietăţi private fără acordul proprietarilor, iar perioada de vânătoare pentru unele specii va crește până la trei luni. Păsările vor fi hăituite și vânate cu cruzime în perioada împerecherii și creșterii puilor… Un adevarat măcel, în condițiile în care România e și așa una dintre ultimele țări din UE care mai permite vânătoarea păsărilor cântătoare. Ciocârlia, principala specie amenințată (e permisă vanarea a peste 600.000 de ciocarlii anual!), mai e vânată doar în 6 țări!
Din momentul în care ciocârlia l-a inspirat pe George Enescu, specia s-a redus la jumătate. Dacă vânătorile vor continua în același ritm, peste câteva generații, celebrul cântec „Lie, ciocârlie” va rămâne fără obiectul de referință, la propriu.
Cronologia măcelului de 15 ani încoace:
2001: poliția italiană a capturat nu mai puțin de 12 tone de păsări cântătoare
2009: în Balta Mare a Brăilei, un braconier italian a fost prins cu peste 2.000 de ciocârlani
2010: în Brăila, 15 braconieri italieni au fost prinși cu mii de ciocârlii, ciocârlani și prepelițe
2011: vameșii unguri au interceptat un transport de 11.000! de ciocârlii vânate în România
2013: un italian a fost prins în Ialomița cu 5.400 de ciocârlii braconate
Alături de ciocârlii, sunt condamnate la pieire și gâsca-de-vară, graurul, guguștiucul, lișița, rața mare, rața mică, rața moțată, rața pestriță, rața sunătoare și altele, toate, specii impresionante, care dau oricând lecții de viață celor care vor să le șteargă de pe fața pământului. La rața mare, perechile se formează pe viață. Dacă împuști un partener, celălalt rămâne văduv toată viața. Când o gâscă se îmbolnăvește sau e rănită, două gâște din stol ies din formație și zboară în jos după ea pentru a o ajuta și proteja. Ele rămân cu gâsca bolnavă până când își revine sau moare.
Societatea Ornitologica Română și Federația Coaliția Natura 2000, alături de toţi iubitorii de natură din România cer oprirea acestui măcel! Noua Lege a Vânătorii trebuie oprită şi reexaminată integral. Nu vânătorii cunosc cel mai bine speciile vânate – specialiștii trebuie implicați!
Semnează petiția AICI (rulați pagina mult în jos, până la caseta pt semnături).
Descarcă AICI informații despre varianta propusă a proiectului de lege.
Mai multe detalii găsiți si pe site-ul campaniei: www.salveazaciocarlia.ro
Vizionați și spotul campaniei AICI.
Sursă: www.cunoastelumea.ro
Ion de la raion says
Nu austriecii, nici italienii nu au comis aceste fapte regretabile ci chiar securisto-comuniştii au aranjat asemenea afaceri murdare prin care s-au îmbogăţit. De ce nu recunoaşteţi asemenea orori?