Veteranii de război, sunt o categorie socială apreciată de toate popoarele lumii. Faptele lor impun respect și recunoștință. Acestă regulă este universală iar memoria și suferințele lor sunt parte a memoriei neamului și istoriei țării respective. România, țară înconjurată de negură, lăcomie și oștiri, respiră astăzi prin sacrificiul acestor vrednici înaintași.
Au fost mulți locuitori ai comunei Bălăbănești care și-au pus viața și trupul chezășie la temelia țării. Mai sunt puțini printre noi – ȘAPTE – răsfirați pe colinele satelor ce alcătuiesc comuna.
În satul Bălăbănești mai sunt în viață doi veterani de război – Codreanu Demostene și Dragomir Ion; și șase văduve de veterani – Pașalău Elena, Butunoi Mariea, Trifan Mitrița, Chirvase Melania, Hotnogu Dumitra, Balaban Victoria. În satul Lungești mai trăiește doar veteranul Ciolan Ion – fost contabil la primăria Lungești. Alături de el, își duc traiul nouă văduve de veterani de război – Codreanu Elisabeta, Radu Maria, Morun Kasandra, Bîgu Catinca, Cruceanu Dumitra, Burghelea Tofana, Vîrtosu Elisabeta, Duma Elena și Ghiur Elena. La Bursucani, patru veterani – Mihai Ștefan (cătunul Zimbru), Gheorghe Rugină, Cujbă Costică, Cujbă Georgică și șapte văduve de veterani – Luca Virginia, Condurache Mimi, Ciocîrlan Profira, Luca Stăncuţa, Radu Florica, Craița Stefanița și Mazilu Ana – se luptă încă cu timpul și nevoile.
An de an, într-un cadru solemn, cinstim numele și memoria eroilor noștri la „Înălțarea Domnului”. Este prea puțin, … prea puțin pentru niște fapte atât de mărețe și nobile. Părculețul, umilit de lăcomia vecinilor, și monumentul „Eroilor și Veteranilor de Război” din centrul comunei sunt abandonate de autoritățile locale, lungeștenii își comemorează eroii în curtea bisericii localitatea nedispunând de fonduri, de la centru, pentru a instala o placă și arbora un steag, veteranii – oameni modești, blajini și tăcuți – se zbat în indiferență… și statul, statul român, impozitează indemnizația sufletelor ce l-au ocrotit. (vom reveni)
Date: prof. Nicolae Pământ
Text: Florin Munteanu
dacia says
DIn pacate sunt eroi falsi nu au fost in razboi eu asa stiu de la bunicul meu care a luptat in cel de-al doilea razboi mondial ba chiar a fost ranit .
Florin says
Vă rog să fiți mai explicit, nu de alta, dar este un afront ceea ce afirmați. Dacă aveți date care nu coincid cu ce am scris noi vă rugăm să ni le trimiteți pentru a clarifica situația.
Nu cred că bunicul d-voastră(care merită toată cinstea și onoarea noastră) este singurul care a luptat și a fost rănit. Un pic mai multă cumpătare în vorbă nu ar strica.
Mai mult, există pe site o listă a veteranilor de război din comună. Vă invit să veniți cu date concrete pentru al include și pe bunicul d-voastră.
Înțelegem și respectăm opiniile cititorilor noștri dar nu generalizați și aruncați cu noroi peste trecutul acestor oameni.
Mulțumesc.
dacia says
Este doar opinia mea si sa nu uitam ca in ROMANIA se poate orice cati revoltionari nu avem care nici nu au participat la revolutie asa ca ne batem gur de pomana era doar o opinie si cei care stiu adevarul nu mai sunt asa ca alte dovezii sunt inutile cu desavarsire.
dacia says
Vad multi care se lauda ca vor face ceva pentru ca macar cei cativa cititorii din acest sat uitat de dumnezeu unde esti condamnat la izolare exact ca in gulagurile din SIberia sa aiba acces macar sa poata citi o carte .Dar numai promisiuni si vorbe desarte de astea suntem satui asa era si in comunism dar totusi comunisti nu au inchis bibliotecile ca acum cand portocalii sunt in stare sa ne aduca la sapa de lemn.Observ ca poporul a devenit inamicul numarul unu al puterii poate vor sa ne extermine ca nemtii in ghetourii mai este numai un pas pana la acest lucru.
dacia says
Ce liniste e in sat acum nimenii de parca zici ca am fi in mijocul desertului dar la anul iar o sa vina sa ne deranjeze pe la porti sa-i votam din nou si ir o sa ne adune ca pe vite la caminul cultural ca pe timpul comunistilor sa ne reaminteasca cate fac si vor face ei pentru noi dar la kalendele grecesti . Oare cand o sa ne dam seama ca ne mint cu nerusinare si ne promit povesti nemuritoare si ei pe urma fraternizeaza intre ei ca iar ne-a prostit si ei huzuresc de bine.
ion ionescu says
E posibil ca Dacia sa aiba dreptate. Unul dintre cei pomeniti drept veteran de razboi, intai a “participat” la razboi si abia apoi a facut armata. A devenit veteran mult dupa anii ’90 ai secolului trecut, prin grija unor oameni de bine. Daca ar fi intrebat ce comandanti a avut si la ce batalii a luat parte, nu ar avea raspunsuri. Sau, la cat e de vanitos, cred ca ar spune ca el si-a fost propriul comandant si a participat la lupte pe toate fronturile (de la Odessa si Cotul Donului, pana in Muntii Tatra). Daca-l lasati nitel, ar zice ca el a fost unul dintre aceia care au infipt steagul victoriei pe Reichstag.
ion ionescu says
Dumneavoastra n-aveti, desigur, nicio vina ca, de buna credinta fiind, bazandu-va pe documente oficiale, cum este un certificat de veteran de razboi, popularizati, alaturi de persoane care, cu adevarat, au facut cinste neamului, si astfel de impostori.
Felicitari pentru site, arata foarte bine, e judicios structurat si cu informatii cat de cat actuale. Sunt putini, chiar la nivel de localitati mai importante, care sa aiba asa realizari.
dacia says
Singurul lor merit este ca au sapat un sant care se vreea sa apere comuna de inamic si asa sau trezit veterenani de razboi dar cei mentionati mai sus nu stiu cred cum arata o arma daramite un tun . EROI adevarati nu sunt cinstiti cum se cuvine dar sunt promovati unii care nu stiu nici sa citeasca. Stiti ca mai sunt si eroi si in ziua de azi care au participat in AFGANISTAN acum la doua misiune si cred ca merita sa fie cetatean de onoare al acestei comune dar de nu este de neamuri bune si deci nu intereseaza pe nimenii