România a pierdut în perioada 1952-1960 printr-o firmă sovieto-română cea mai mare rezervă energetică a țării, 17.288 tone de uraniu. Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a supărat foc pentru că sovieticii „nouă nu ne-au dat utilaje pentru extragerea uraniului”.
Politicienii de astăzi vor să dea unei firme canadiano-române cu acționariat american, zăcămintele de metale rare și prețioase de la Roșia Montana în schimbul locurilor de muncă. Participația României în aceasta firma este de doar 20% și riscă să ajungă la 0,6% în urma ultimei majorări de capital, la care acționarul român nu a putut participa. Statul urmează să suporte cheltuielile de întreținere a barajului și a sistemelor de captare, monitorizarea emisiilor de acid cianhidric, pompare și tratare a apei pe o perioadă nedeterminată, estimate la 12 milioane de euro anual.
Statul român ar primi 4% redevențe pentru aur și argint. Presa vorbește despre majorarea acestui procent la 6% prezentată ca o negociere reușită, fară să se spună că în țări ca Africa de Sud redevențele pentru metale prețioase sunt de minim 20%.
În cele 200 de milioane de tone de minereu care se doresc a fi procesate cu cianuri la Roșia Montana, se estimează a fi 1,5 grame de aur pe tona de minereu și 11, 7 grame de argint pe tonă. Dacă nu vi se pare o exploatare rentabila aveți dreptate! Motivația pentru acest proiect stă în metalele rare care însoțesc zăcămintele de aur. Vanadiu – 2500 grame pe tonă, arseniu – 5000 grame pe tonă, titan – 1000 grame pe tonă, molibden – 10 grame pe tonă, nichel – 30 de grame pe tonă, crom – 50 grame pe tonă, cobalt – 30 grame pe tonă, galiu – 300 grame pe tonă, germaniu – 20 grame pe tonă, wolfram, molibden etc.
Dacă punem aceste resurse în context mondial, epuizarea resurselor de energie și nevoia dezvoltării energiilor regenerabile, a panourilor fotovoltaice și turbinelor eoliene, descoperim că prima criza cu care se va confrunta lumea nu va fi cea petrolieră ci a metalelor neferoase.
Galiu, spre exemplu, care se găsește la Roșia Montana în cantități de 300 de ori mai mari decât aurul, este folosit în fabricarea panourilor fotovoltaice și prețul actual este de 900 dolari/Kg. Utilizarea lui va crește pe măsură ce tehnologiile vor fi perfecționate și rentabilitatea energiei solare va crește odată cu scumpirea petrolului.
26% din resursele de cupru extractabil din scoarța Pământului s-au pierdut deja în gropi de gunoi. Închiderea minei de cupru de la Roșia Poieni pentru a se face loc R.M.G.C. a dus la disponibilizarea a sute de muncitori, de care oficialii Gold Corporation nu își aduc aminte când fac calculele locurilor de muncă.
Din anumite informații, în contractul de concesiune secretizat se spune ca orice metal în plus recuperat intră în beneficiul celui care exploatează zăcământul. Falsa desecretizare trâmbițată de Traian Basescu nu a făcut lumină asupra acestui aspect.
Turcia, Cehia, Grecia, Costa Rica, Germania, Argentina, Filipinie au interzis mineritul cu cianuri. Parlamentul European a cerut Comisiei Europene interzicerea acestei tehnologii de minerit până la sfârșitul anului 2011. Aduceți-vă aminte de accidentul de la Baia Mare de acum 10 ani. Ungaria l-a considerat cea mai mare catastrofă după Cernobal. Statul român are de plătit circa 200 de milioane de dolari despăgubiri.
La Roșia Montana ar urma să se folosească aproximativ 1.561.000 tone substanțe periculoase, dintre care 84.000 tone de cianură în cea mai mare carieră cu crater deschis din Europa și cel mai mare baraj, înalt de 185 m. Gândiți-vă la efectele pe care un posibil accident le-ar avea asupra Deltei Dunării, un ultim bastion european pentru protejarea biodiversității.
Roșia Montana este unul dintre siturile cele mai bogate în resurse de patrimoniu cultural ale României, cuprinzând într-un teritoriu întins pe cca. 650 ha 50 monumente istorice clasate, dintre care 7 desemnate ca monumente de valoare națională și universală. De asemenea, patrimoniul cultural de la Roșia Montana este recunoscut și prin Planul de Amenajare a Teritoriului Național.
Acest statut juridic de protecție plasează Roșia Montana înaintea multor orașe prin numărul și valoarea monumentelor istorice și pe primul loc între așezările rurale ale României. Conform legii, protejarea și punerea în valoare a acestor valori instituite reprezintă lucrări de utilitate publică, de interes național.
Academia Română, Casa Regală, I.C.O.M.O.S. (Comitetul International al Monumentelor și Siturilor) – ca organizație expert a U.N.E.S.C.O., Ad Astra, Alburnus Maior, ONG-uri din România și internaționale, numeroși experți, instituții, studenți și cercetători români din străinătate (R.S.S.A., L.S.R.S.) recomandă și susțin includerea Roșiei Montane în Patrimoniul U.N.E.S.C.O. (…)
Vă aflați printre puținii care au rezistat campaniei de dezinformare în care au fost angajate televiziunile, de aceea vă solicităm implicarea nu doar ca simplu semnatar, ci ca militant, să faceți cunoscut adevărul despre proiectul minier de la Roșia Montana. Promovați petiția online, dați acest mesaj mai departe!
Petiția noastră de pe www.rosiamontana.net a strâns peste 30.000 de semnături, la care se adaugă alte 27.000 de semnături pe hârtie strânse în București prin acțiunea „la corturi” din ultimele 3 săptămâni.
Eforturile noastre au fost remarcate și amintite într-o recentă dezbatere din Parlamentul European. În urma dezbaterii, Comisia pentru Petiții a Parlamentului European a anunțat că se va deplasa în România la începutul lunii noiembrie pentru o anchetă asupra proiectului de la Roșia Montana. Vă propunem ca până atunci, doar cu ajutorul dvs. să strângem 100.000 de semnături din toata țara, iar în preajma vizitei C.E. să organizăm de la Casa Poporului spre sediul Comisiei Europene în București cel mai mare marș de protest pentru Roșia Montana, la care vom putea invita toți semnatarii petiției. (…)
Dacă sunteți din provincie, trimiteți semnăturile prin poșta la punctul de lucru din Cluj al asociației Alburnus Maior pe Str. David Ferencs, nr 10, ap. 5 Cluj-Napoca, Jud. Cluj, 400102 Romania și o copie scanată pe adresa petitii@rosiamontana.net
Aveți și opțiunea de a ajuta la desfășurarea acestei campanii de acasă, pe calculator. Trimiteți un email pe voluntar@rosiamontana.net prin care să vă manifestați disponibilitatea și o să primiți detalii.
În București am obținut avize pentru amplasare de corturi și banere în sectorul 1 și recent în sectorul 4.
Locațiile sunt:
Sectorul 4: Metrou Tineretului; Metrou Constantin Brâncoveanu, Metrou Piața Sudului, Șos. Giurgiului – Piața Progresu, Metrou Apărătorii Patriei, Piașa Unirii (capătul tramvaielor), Metrou Eroii Revoluției.
Sectorul 1: Piața Universității, Piața Romană, Piața Victoriei, Charles de Gaulle și Perla.
Vă rugăm să vă programați pe http://www.rosiamontana.net/la-corturi/ pentru voluntariat la corturi și să recomandați prietenilor. Avem nevoie de participarea voastră!
Vă mulțumim!
Ionuț Părăușanu, voluntar pentru Roșia Montana
Tel. 0727.769.509 / Fax. 0215.698.840
petitii@rosiamontana.net / ecosemnal@gmail.com
Notă. Constatăm că televiziunile și presa din România, în marea lor majoritate, duc o campanie agresivă, de promovare a acestui proiect, participând activ, în calitate de complice, la unul dintre cele mai mari jafuri din istoria poporului român. Roșia Montana are nevoie de susținerea TA, pentru ai nu fi luat dreptul la existență!
Căută adevărul, nu te lăsa manipulat! Implică-te, indiferența nu este o soluție! (echipa xprsssbalabanesti)
Leave a Reply