13 ani de nedreptate
* La Bălăbăneşti, după 13 ani de la eliberarea titlurilor de proprietate, mai sunt o mulţime de oameni care nu şi-au primit încă pământurile * Solicitat de “Viaţa liberă” să dea explicaţii, primarul Codreanu a dat bir cu fugiţii Dacă este să ne luăm după actele oficiale trimise la Guvern, în judeţul nostru s-au restituit toate terenurile revendicate în baza legilor funciare din 1991 şi 2000. “Pe asta n-o credem!”, spun mai mulţi proprietari de la Bălăbăneşti, care ne-au demonstrat că în raportările oficiale încă se mai poartă – veche meteahnă – minciuna. Nu de alta, dar în comuna amintită există mai mulţi proprietari cu titluri vechi de 13 ani, dar care nici acum nu ştiu unde le este pământul.
În ţara Codrenilor şi Balabanilor Bălăbăneştiul e o comună aparte. Situată în nordul extrem al judeţului, comuna este mai degrabă legată de Bârlad şi Vaslui decât de Galaţi. Galaţiul, cu instituţiile lui, e o zonă incertă, unde te duci numai dacă ai probleme privind acte administrative foarte importante. În rest, viaţa bălăbăneştenilor se consumă în strânsă legătură cu Bârladul. Acolo învaţă copii lor, de acolo îşi fac târguielile, acolo migrează în căutarea unei vieţi mai bune… Trei sferturi dintre săteni se numesc Balaban sau Codreanu. Codreanu – pentru că zona a fost (şi încă mai este) dominată de păduri întinse, Balaban – pentru că aşa s-au chemat întemeietorii. Apropo, ştiţi de unde vine Balaban? Iată ce zice DEX: “BĂLĂBĂNÍ, bălăbănesc, vb. IV. 1. Tranz. şi refl. A (se) deplasa într-o parte şi într-alta, adesea cu mişcări legănate, şovăitoare; a (se) bălăngăni, a (se) bălăngăi, a bălălăi, a se bănănăi. 2. Refl. Fig. (Fam.) A se trudi, a se lupta cu cineva sau cu ceva; a se certa, a se ciorovăi. – Et. nec. sau formaţie onomatopeică”. Iar ceea ce vă vom prezenta în cele ce urmează vă va demonstra ce bine se potriveşte a doua definiţie cu realitatea…
Un primar fugar
Pe primarul Bălăbăneştiului îl cheamă Codreanu. Dorin Codreanu. Sincer, am fi vrut să-l cunoaştem, să vedem de ce-l contestă oamenii. Însă, în ciuda faptului că l-am anunţat din vreme că ajungem în comună şi că vrem să descâlcim nişte treburi, primarul a dat bir cu fugiţii. A lăsat vorbă că se duce în satul Lungeşti, unde îl aşteaptă nişte camioane cu pietriş pentru drumuri. Însă minciuna are picioare scurte. Odată cu noi, la primărie au ajuns… camioanele cu pietriş. Iar şoferii îl aşteptau şi ei tot pe primar. Care primar, din câte ne-au spus mai mulţi săteni, plecase – cu cinci minute înainte de sosirea noastră în sat pentru întâlnirea programată – la Bârlad. Dar să trecem peste acest aspect jenant şi să intrăm în fondul problemei. În esenţă, este vorba de mai multe scandaluri legate de pământ. Mai mulţi proprietari îl acuză pe primar că nu le-a dat nici acum terenurile, deşi au titluri – valabile! – încă din 1993. De treisprezece ani…
Codreanu contra Codreanu
Să vezi şi să nu crezi, pe primarul Codreanu îl reclamă trei d-alde… Codreanu. Nu sunt rude între ei şi nici cu primarul. Primul caz este cel al Valeriei Codreanu, o bătrână de 85 de ani, mutată la Bârlad şi reprezentată de ginere. Femeia deţine titlul de proprietate cu nr. 45127-75/1993, pentru 2,3 hectare de pământ pe care nu l-a văzut niciodată. “Am aflat, din om în om, că pământul a fost dat de primar unui anume Bâgu, dar nu ştiu cine este acest om. Lucru clar e că acolo unde este trecut terenul că trebuie să fie lucrează altcineva pământul”, ne-a spus ginerele bătrânei. “Am mai avut trei hectare, pe alt titlu (N.R.: nr. 14662-67/1993), dar pământul acesta ni l-a dat anul trecut, după o grămadă de scandal”, adaugă bărbatul. Un al doilea caz este cel al lui Sterian Codreanu, care se are cu primarul în mare duşmănie pentru că nu-i dă pământul şi, mai mult, vrea să-i ia curtea. Conform titlului de proprietate nr. 44893-37/1996, Sterian Codreanu moşteneşte patru hectare de pământ extravilan şi 2860 mp de curte. “Pământul din câmp mi l-a dat cu chiu cu vai, dar a refuzat să-mi facă titlu pentru nouă hectare de pământ aflat în zona “Româneşti”. Zice că n-am avut. Cum să n-am, că IAS-ul mi-a dat pe el grâu până să se desfiinţeze?”, povesteşte Sterian Codreanu. “Am testament pentru 91 de prăjini de pădure (N.R.: ne arată actul original, cu ştampile – clar autentic), dar n-a vrut să-mi dea, că n-am dat şpagă. Acuma, că i-am bătut obrazul, vrea să-mi ia ograda din moşi-strămoşi. Cică s-ar fi găsit nişte moştenitori pentru o parte din curte. De unde, domnule, alţi moştenitori pe averea familiei mele?”, se întrebă nedumerit omul. În fine, al treilea caz este cel al lui Demostene Codreanu, care moşteneşte terenul de la Safta Codreanu. Demostene Codreanu are 82 de ani şi este veteran de război. Spune că în viaţa lui n-a văzut atâta nelegiuire. “Au vândut pământurile noastre, pe euro şi dolari, unor inşi care muncesc în Spania şi Portugalia”, ne dă el asigurări. “Au rupt foile din registre, ca să nu se mai ştie. Secretarul şi primarul au pus mâna pe zeci de pământuri. Uitaţi-vă aici (N.R.: Ne arată documentele de la arhivele statului, care-i dau dreptate), la acte! De ce nu-mi dă ce-i al meu?”, izbucneşte Demostene Codreanu.
Am fi vrut şi nişte răspunsuri…
Acuma, sincer vorbind, ne-am fi dorit ca primarul Bălăbăneştiului să ne răspundă la nişte întrebări. Voinţă am avut. L-am aşteptat, împreună cu reclamanţii, vreo două ore în faţa primăriei. Am văzut actele pe care le au oamenii şi putem concluziona că nu cer decât ce li se cuvine. Dar poate că sunt detalii care nouă ne scapă, iar primarului nu. Dar dacă n-a vrut să discute cu presa, n-avem ce face. Nu ne rămâne decât să sperăm că prefectul şi preşedintele Consiliului judeţului vor lua act de marea bălăbăneală de la Bălăbăneşti. Aşteptăm cu viu interes punctul acestora de vedere şi dezamorsarea conflictului.
Foto: Vasile Caburgan
Articol preluat integral din cotidianul Viata Libera – Galati
viking says
o sa-ti dea pamantul la kalendele grecestii
ateul says
da el unde a facut razboiul de este veteran in spatele casei!