Curs de calificare în meseria de apicultor
* 240 de ore, în compania albinelor lui Cornel Lificiu, din Puricani *
Încă un curs de calificare în meseria de apicultor, cu durata de trei luni, organizat pentru nordul judeţului Galaţi de către Camera Agricolă. Cel care răspunde efectiv de catalog şi de acurateţea lecţiilor, inginerul Verginel Enache, de la Centrul Local de Consultanţă Agricolă.
Ca o paranteză, despre acesta: dacă într-o bună zi s-ar pune problema să se deschidă la Bereşti un curs profilat pe avioane, tot pe el ar cădea măgăreaţa! Calm, pregătit multilateral şi renumit pentru că nu lasă repetenţi. El însuşi apicultor cu viitorul în faţă!
Numărul elevilor săi de azi: 28. Tineri, domniţe, două preotese, o profesoară venită de la Codlea, începători în ale albinăritului dar şi producători de miere experimentaţi. Taxa de înscriere, 250 de lei. Teoriei, 126 de ore alocate; practicii, planificată să se ţină în stupina lui Cornel Lificiu, de la Puricani-Valea Horincei – 240.
Deţinând 300 de stupi, horinceanul are ce le arăta învăţăceilor şi despre ce vorbi: dotare tehnică, tratamente sanitar-veterinare, experienţă comercială, contabilitatea cheltuielilor, legislaţie, avantajele oferite celor cu iniţiativă de zona meliferă Bereşti-Găneşti. Kilogramul de miere de salcâm veritabilă se vinde cu până la 20 de lei.
Cinstit vorbind, pe Alina Roman, din Rădeşti, ca proprietară a 130 de stupi, o interesează obţinerea certificatului de calificare, să poată accesa după aceea, şi în baza lui, dacă se va hotărî să facă acest lucru, bani europeni pentru dezvoltarea afacerii sale. Nela Racoviţă, din Tălăşmani, la fel – n-ai patalama la mână, ai de pierdut chiar dacă munceşti zi-lumină.
Cristina Rizea, din Băneasa, altă fată deşteaptă: „Vrea Uniunea Europeană să-i arăt certificatul de apicultoare? Să mai aibă răbdare până la sfârşitul lunii mai…”
Preoteasa Anişoara Chirilă, din Bereşti-târg: 200 de stupi! Nu-i lipseşte nimic, în afară, bineînţeles, de documentul de calificare, cu denumirea unui minister în antetul său. Dacă alţii au reuşit să obţină sprijin european, de ce n-ar reuşi şi ea! Este colegă de curs cu…soacra sa, doamna Chirilă, funcţionară la Primăria Bereşti-Meria. Preoteasa din Balinteşti, Dana-Gabriela Chelm, cu studii universitare serioase, a apărut şi ea la orizontul albinăritului sistematic.
Autor: Ion Trif Pleşa
Sursa: „Viața Liberă” Galați – 7 martie 2011
I.Bodia says
bun si ….cursul dar pana nu pui mana si nu te ustura pielea tot degeaba!