GEORGE-FELIX TAŞCĂ
(2 aprilie 1914 – 13 ianuarie 2001)
Din mai multe neamuri de mazili şi boieri de ţară veneau sângele, caracterul şi îndârjirea acestui om, care a ştiut să poarte cu demnitate, vreme de 18 ani, sprijinit cu devotament de soţia sa, teribila povară a orbirii. Licenţiat în drept şi în ştiinţe economice, a trebuit să lucreze pe şantiere de construcţii, după ce a fost exclus din barou. Pensionarea, în 1974, i-a oferit posibilitatea să se ocupe de studierea istoriei familiei sale şi a celor înrudite. Din aceste cercetări pasionate au rezultat studii interesante, publicate în cea mai mare parte. Din 1993, a fost nelipsit la simpozioanele genealogice de la Iaşi, devenind unul dintre entuziaştii membri-fondatori ai Institutului “Zotta”. Colaborarea sa la “Arhiva Genealogică” a ilustrat şi o direcţie specială a cercetărilor genealogice, aceea a istoriei familiale. Plecând dintre noi, lasă o amintire frumoasă, cu adevărat înnobilată de exemplul pe care ni l-a dat în perioada sa cea mai grea. S-a alăturat strămoşilor în chipul cel mai propriu: a fost înmormântat la Bălăbăneşti, alături de bunicii săi, ctitorii bisericii de acolo.
Sursa text: Buletinul INSTITUTULUI ROMÂN DE GENEALOGIE ŞI HERALDICĂ “SEVER ZOTTA” III, 1-3, Iaşi, 25.III.2001
P.S. 1 GEORGE-FELIX TAŞCĂ este cel mai elocvent exemplu de urmat de către cei ce se încumetă a continua cercetările privind istoria, tradițiile și obiceiurile din zona noastră. Putem afirma, pe bună dreptate – fără a fi părtinitori, faptul că GEORGE-FELIX TAŞCĂ a fost și este cel mai de seamă istoric al satului nostru. Munca, pasiunea, devotamentul, efortul și sacrificiile lui GEORGE-FELIX TAŞCĂ depuse în cercetarea istoriei satului Bălăbănești și a istoriei familiei domniei sale ne obligă să-i cinstim numele, să-l pomenim și să-i citim studiile realizate.
În încheiere aș dori să fac urmatoarea afirmație: existența lui GEORGE-FELIX TAŞCĂ a fost o Binecuvântare Divină dăruită bălăbăneștenilor și Bălăbăneștiului – puține localități din România au primit în dar, de Sus, un suflet de răzăș de talia lui GEORGE-FELIX TAŞCĂ. Geo Tașcă iți mulțumim pentru tot ce ne-ai lăsat!
Florin Munteanu
P.S. 2 Aș mai adăuga un singur lucru, și anume, fără zecile de drumuri făcute la Galați, ajutorul și insistențele d-lui profesor Nicolae Pământ, o mare parte din textele lui Geo Tașcă ar fi și astăzi ascunse în colbul timpului și al uitării.
Leave a Reply