Despre opera lui G. F. Tașcă
George-Felix Tașcă este fiul lui Felix și al Leopoldina (Anadina) Tașcă fiind cel mai de seamă cercetător a istoriei satului Bălăbănești și localităților limitrofe.
După pensionare s-a dedicat muncii de cercetare în arhivele locale, naționale și internaționale pentru a scoate la lumină însemnări și mențiuni despre satul Bălăbănești, ținutul Tutovei și locuitorii acestor plaiuri. Munca lui titanică s-a reflectat în conținutul a 31 de lucrări.
George-Felix Tașcă este autorul cărții „Răzășii de Bălăbănești”, realizare considerată a fi cartea de căpătâi a istoriei comunei Bălăbănești. Este o lucrare deosebită, care cuprinde sute de texte și menționări cu referire directă la evenimente, oameni și comunități ce s-au perindat pe axa timpului în acest ținut. Orice lucrare monografică a satelor ce alcătuiesc comuna sau orice studiu a istoriei Bălăbăneștilor nu poate fi luat(ă) în serios dacă nu include referiri și extrase din această enormă bază de date și evenimente pe care d-l Tașcă a lăsat-o moștenire bălăbăneștenilor și posterității.
Este un miracol cum, un singur om, a putut să scormonească atât de mult în timpuri atât de grele, când informația era foarte bine ascunsă iar tehnologia nu ajunsese la nivelul zilelor noastre. Fără să exagerăm, scriitorul George-Felix Tașcă a fost și este piatra prețioasă a istoriei Bălăbăneștiului. Cercetările intreprinse de domnia sa l-au transformat într-un simbol al „fiului de răzăș, din ținutul Tutovei”, care prin muncă, pasiune și sacrificiu și-a scos la lumină strămoșii suflând cu putere peste colbul uitării.
Dragi și stimați consăteni,
Lucrările d-lui Tașcă sunt adunate în fascicole, mai mici sau mai mari, însă niciodată nu au fost tipărite într-un tiraj care să ajungă în bibliotecile școlare și personale din comună. Când s-a pus problema multiplicării în serie, reproducerea lor a fost refuzată de tipografii comuniști, invocându-se lipsa hârtiei. Dacă vom reuși să scoatem pe poarta tipografiei un tiraj al volumului „Răzășii de Bălăbănești” atunci putem spune că scriitorului George-Felix Tașcă i s-a făcut dreptate. A fost refuzat de comuniști, dar nu a fost uitat de consăteni!
Fii lui Geo Tașcă, Mișu(București) și Teodor(Oslo), ne-au dat acceptul lor pentru multiplicarea manuscrisului „Răzășii de Bălăbănești”. Pentru cei care vor și pot contribui la acest act de cultură vor putea folosi un cont bancar pe care îl vom deschide în cel mai scurt timp, cont destinat special acestei acțiuni.
Să nu uităm că nimic din ce facem nu este îndeajuns pentru cinstirea memoriei acestui mare fiu al Bălăbăneștiului. Să nu uităm – suntem norocoși! Foarte multe comunități nu au avut șansa de a avea un genealogist de talia lui George-Felix Tașcă.
Notă. Echipa Xpress Bălăbănești este onorată de încredințarea tipăririi lucrării „Răzășii de Bălăbănești” a scriitorului George-Felix Tașcă.
Alis says
Am citit “manuscrisul”dar de departe se poate observa diferenta.Cartea originala te captiveaza si intr-adevar munca depusa de Dl.Felix Tasca a fost colosala.Insa pot sa spun ca “Razesii de Balabanesti” este o incercare,completate de mici povestioare spuse la gura sobei .Iar faptul ca a facut recensamantul populatiei ,pe sarite ca sa scoata in evidenta fam.autorului….a stricat totul.
spartacus says
Nu numai acest lucru dar in cartea sunt ridicati la rang si analfabeti din zilele noastre nu contentes ca stiu meserie dar erau alti ca are aveau si studii.Sa nu uitam ca sunt si eroi care au participat in diverse misiuni internationale dar nu e acest lucru de luat in seama .