Semnificația religioasă a Crăciunului este nașterea Mântuitorului Isus Hristos, fiul lui Dumnezeu trimis printre pământeni să-i călăuzească spre adevăratul sens al valorilor spirituale – credință, bunătate, întrajutorare, înțelegere, suferință, iertare, sacrificiu. Venirea Mântuitorului pe Pământ reprezintă ghidul de îndreptare și perfecționare a ființei umane. Nașterea Fiului Domnului clarifică geneza speciei umane și rolul omului în univers, separă definitiv tandemul spirit-materie redefinind concomitent ecuația dualismul universal bine-rău. Mesajul nașterii Fiului lui Dumnezeu este elocvent – numai prin Credință ne putem curăța de păcatele lumești și tinde spre lumină.
—————————————————————————————————————————
În fiecare an în comuna Bălăbănești cu o săptămână înainte de Nașterea Mântuitorului încep pregătirile pentru sarbătorile de iarna. Este săptămâna în care, conform tradiției, se sacrifică godacii din gospodării, se prepară cârnații și toba, se gătesc mâncăruri tradiționale: sărmăluțe în foi de viță sau de varză, cozonaci, răcituri, turte și mai nou salata de boef. Colindele care încă se mai fac auzite pe ulițele satului, brăduții frumos împodobiți în straie de sărbătoare, mirosurile de cozonac proaspăt și aromele de turte sfințite compun an de an o atmosferă de basm în Bălăbănești. Sperăm de Crăciun să-și facă apariția și prima ninsoare mai consistentă.
Crăciunul este o sărbătoare de familie. Cei mici sunt foarte nerăbdători deoarece Moșul vine încărcat de cadouri. Pentru toți copii din Bălăbănești, Crăciunul ar trebui să fie o sărbătoare magică cu luminițe strălucitoare, cu dulciuri și jucării, o zi când multe din dorințele lor ar trebui să se îndeplinească. Din păcate există foarte multe casuțe unde moșul nu-și va face apariția nici anul acesta. Trist dar adevărat, există micuți care nu vor simți bunătatea moșului, unii din ei nici măcar nu știu că existentă. De Crăciun ar trebui să ne gândim și la ei. Tu și familia ta puteți aduce un pic de bucurie și zâmbetul pe buze consătenilor tăi. Un cozonac, o farfurie cu turte, un kilogram de carne de porc proaspătă, o pâine, un pic de brânză, chiar un mic cadou dacă poți, însoțite de gânduri și vorbe frumoase pot fi pentru tine un început perfect al sărbătoririi nașterii Mântuitorului Isus Cristos. Crăciunul este ziua când îți poți recâștiga prietenii pierduți, ajuta vecinul aflat în suferință, când tu trebuie te comporți ca un adevărat creștin. Să nu uităm, de Crăciun ar trebui în primul rând să dăruim. Să nu percepem această miraculoasă zi ca una în care doar primim cadouri.
Epilog: Deschideți porțile, încurajați copii să vină cu colinda. Pentru cei interesați am identificat trei mănastiri (Adam, Grăjdeni, Bujoreni) pe o rază de patruzeci-cincizeci de km în apropierea comunei Bălăbănești care se pot vizita pe perioada sărbătorilor de iarnă.
Mănăstirea Adam
Conform tradițiilor locale, prima așezare monahală datează la Adam de la sfarșitul veacului al XVI-lea, când un călugăr venit pe aceste locuri i-a propus ciobanului ce stăpânea peste codrii ținutului să întemeieze un schit de sihastri. Ciobanul nu numai ca nu a ezitat a-i împlini dorința, dar el însuși a devenit monah, ajutând la ridicarea unei bisericuțe din lemn cu hramul „Tuturor Sfinților” și a câtorva chilii în jurul ei, unde s-au adunat, înca de pe la 1595, călugări din mai multe parți. Cu siguranță, ei au căutat nu numai liniștea și însingurarea codrilor pustii, ci și apropierea de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de aici, disparută în timpul unei invazii păgâne devastatoare și găsită, dumnezeiește, într-un stejar din grădina mănăstirii, după plecarea prigonitorilor.
Prima biserică din piatră și cărămidă a fost ridicată și sfințită la mijlocul secolului al XVl1-lea, în timpul domnilor moldoveni Vasile Lupu și Gheorghe Ștefan și sub păstorirea episcopului Anastasie al Romanului, pe moșia serdarului Adam Movilă, de la care s-a păstrat și numele mănăstirii. Bucurându-se de numeroase danii și de un sprijin constant al boierilor locului, mănăstirea cunoaște, în timp, o perioada de propășire. Aici este menționată, chiar, o modestă școală românească, singura dintr-o zonă destul de depărtată de marile lavre cărturărești ale monarhismului nostru.
Continuare: http://www.biserici.org/index.php?menu=BIGL&code=107&criteria=&quick=&order=C.NAME
Mănăstirea Grăjdeni
Mănăstirea Grajdeni este situată în comuna Fruntișeni, în partea sudică a județului Vaslui, la circa 15 km de municipiul Bârlad. Este atribuită dupa tradiția orală domnitorului Petru Rareș, în semn de recunoștință că Bunul Dumnezeu aici i-a descoperit ca va fi noul domn al Moldovei. Atunci s-a construit o biserică din lemn cu material luat din pădure, care apoi a fost transformată în schit de călugări.
A cunoscut o perioadă de liniște și înflorire până în anul 1711, când în urma razboiului ruso-turc, domnitorul Moldovei – Dimitrie Cantemir aliat cu rușii a fost nevoit să părăsească țara și să se refugieze la Țarul Petru cel Mare. Nemaifiind cine să o apere, tătarii s-au napustit asupra Moldovei de Jos, au prădat și au ars tot ce au întâlnit în cale. Continuare: http://www.grajdeni-monastery.com/
Se poate ajunge din Bălăbănești continuând pe drumul principal spre comuna Grivița iar în satul Trestiana în dreptul curbei strânse din localitate ce duce spre Bârlad există indicator spre mănăstirea Grăjdeni.
Mănăstirea Bujoreni
Nu departe de orașul Bârlad, în comuna Zorleni se află mănăstirea Bujoreni cunoscută de localnici și sub numele de mănăstirea Măgaru. Pentru a putea vizita aceasta mănăstire în inima pădurii în frumoasa poiana a Bujorenilor, se poate folosi orice mijloc de transport. Folosind drumul județean Bârlad-Zorleni-Murgeni-Falciu, la ieșirea din satul Popeni, în vârful dealului unde este postat “Releul TV” la punctul numit Căprioara, un indicator arată spre dreapta în pădure pe un drum forestier pietruit și bine întreținut, de 5 km lungime, care duce direct în incinta mănăstirii, acolo fiind și capăt de drum.
Se poate ajunge și cu trenul pe calea ferată oprind la stația Horga, iar de acolo 5-6 km de străbătut pe jos.
Continuare: http://www.studentie.ro/MANASTIREA_BUJORENI-a1102-214485249.html
Foto credit: Lori Barron
Echipa Xpress Bălăbănești vă dorește
Crăciun Fericit Tuturor!
Scurtu Tania says
De sarbatori
Sa picure doar
Dragostea intr-un pahar,
Si ce vin as face din ea!
L-as bea de sarbatori
Si pe stomacul gol uneori,
Si musafirilor mei i l-as da.
Rabdarea s-o coc
Cu lemne pe foc
Si paine din ea ar dospi.
Cu miros romanesc
Sa ma-mpartasesc
Din ea, mi-as dori, zi de zi.
Scurtu Tania says
Fulgi zanatici
va colinda in ajun de stea rasare,
Raiul va trimite sfetnici
din brazda inaltului,
Cer pe cerul plin cu ghinde, frunze crete, scoarta tare
Arde-n soba focul sufletului
care…
Sarbatori fericite si un nou an in care sa va gaseasca bucuria, sanatatea si linistea in suflete!