
Din păcate unitățile care ofereau bălăbăneștenilor locuri de muncă în 89, MAT-ul, stația de asfaltare, centrele zootehnice, viile și livezile le-am destructurat și odată cu ele am distrus și un sistem care de bine de rău funcționa și oferea multor familii din sat oportunitatea unui loc de muncă. Au trecut peste 25 de ani și nu am pus nimic în loc. Toți investitorii ne ocolesc, iar cei care au venit au cumpărat terenurile pe nimic și bălăbăneșteanul a rămas păcălit și cu buzunarele goale. A venit doamna Elena a achiziționat terenuri cu 3000-4000 lei noi hectarul pentru un parc eolian și dusă a fost ! Apoi m-am trezit spre surprinderea mea, nu m-a anunțat nimeni, că terenul bunicului meu e vecin cu un parc de panouri solare. Noroc cu internetul că am găsit studiul de fezabilitate. Tot cu ajutorul internetului aflăm că a mai venit o companie din Vaslui(1) pusă pe fapte mari să exploateze celebrele pietrișuri de Bălăbănești. Nu știu cât de serioasă e treaba însă știu că la Umbrărești, tot în Galați, autoritățile locale fac bani frumoși din balastierele de pe raza comunei și investesc masiv în infrastructură. Mă uit pe site-ul oficial al Primăriei Bălăbănești să văd ce mai e nou (www.comunabalabanesti.ro) și observ că pe la toate rubricile bate vântul numai la Localitate-Biserică aflu toate informațiile despre istoria Bisericii Ortodoxe Române Luncavița și preoții care au servit această parohie!! Când le-am oferit acum patru ani un site gratuit m-au refuzat, au argumentat că au ei specialiștii lor! Qr fi specialiști, nu zic nu, însă după cum vedeți specialiștii controlează informația care ajunge la cititor și nu o fac decât dacă cotizezi lunar sau anual cum o fi fost înțelegerea. Dar ce importanță are imaginea Bălăbăneștiului?! …. când sunt alte lucruri mai importante în viața unei comunități.
După o scurtă prezentare a situației în care ne aflăm, m-am gândit să-i spun bălăbăneștenului ce aș face eu și echipa verde dacă, în iunie – printr-un miracol, am avea un dram de putere de decizie în Bălăbănești.
Primul lucru am analiza resursele din comună: resurse umane – oameni și pregătirea lor, resurse materiale – piatră, lemn, apă etc. și resurse financiare – s-ar putea să vorbim de un deficit al bugetului comunal. Apoi am pune prima cărămidă – un site de informare și prezentare a Bălăbăneștiului, actualizat la săptămână, cum nu are nici o comună din Galați. Un site care să asigure canalul de comunicare Primărie-Cetățean-Primărie fără nici un impediment. Acest site vine ca o mănușă pentru atragerea investitorilor pentru că toate facilitățile și hotărârile pe care Consiliul Local le poate oferi și lua se pot transforma în oportunități pentru cei care doresc să investească. Apoi din specialiștii care lucrează deja în Primărie aș căuta unul care să se ocupe cu identificarea tuturor posibililor investitori și l-aș instrui să-i caute periodic. Vă garantez că în șase luni de zile este imposibil să nu apară persoane fizice sau agenți economici care să investească. Zece case noi dacă se construiesc în Bălăbănești în fiecare an este o investiție.
Etapa următoare aș trece la identificarea producătorilor din comună. Cine produce, ce produce, ce dificultăți are. Produci miere, brânză, pâine, legume etc. și nu ai unde să le vinzi, Primăria vine și te ajută să-ți promovezi produsul, te ajută să-ți protejezi unitatea de producție (la Banca în Vaslui unui apicultor i-au furat 47 de stupi într-o seară), te susține să te dezvolți și să te organizezi în asociații care pot răzbate și rezista mai mult pe piață.
Odată puse la punct aceste două etape treci la dezvoltarea serviciilor(2). Faci tot ce-ți stă în putință, în limitele prevederilor legale și ale resurselor care le ai la dispoziție, ca toți cei care trăiesc în Bălăbănești să se simtă bine într-o comună care progresează an de an. Chiar dacă timpurile sunt cum sunt, oferindu-i respect, speranțe, suport și deschidere omul nu-și va părăsi satul. Simpla lui prezență, faptul că-și întreține gospodăria și își trimite copiii la școală, trebuie privită ca pe o investiție în viitorul localității.
Am vorbit de multe ori de cantină socială, de investiții în ecologizarea Bălăbăneștiului, în educație, infrastructură și sport. Ei bine aceste investiții toate se leagă între ele atât de mult încât practic ele se susțin una pe alta ca pereții unei case. Iar dacă sunt făcute serios nu aduc decât beneficii pe termen mediu și lung.
Odată aranjate lucrurile pe o bază solidă mergi mai departe și cauți investiții de imagine care te diferențiază de ceilalți. Un lucru bun a fost când Primăria a achiziționat avionul. Când jurnalele din Galați acuzau Primăria că a făcut o achiziție proastă și n-avem bani de lemne în școli am fost capabili să ripostăm imediat prin intermediul Xpress-lui și să spunem că de fapt a fost o investiție inteligentă luând în calcul prețul extrem de mic achitat. Avionul nu produce nimic dar marchează Bălăbăneștiul ca un punct de reper pe harta Galațiului. Trebuie mers mai departe. Odată am spus că înființarea unei mini-rezervații de zimbri ar produce același efect și am putea trage atât beneficii de imagine cât și economice. Gândiți-vă că am transpune în viață legenda cătunului Zimbru și am putea atrage turiști în zonă prin introducerea în circuit a Mănăstirii Adam, a schitului Zimbru și a sărbătorii Sfântului Rafail de la Bursucani. Am reduce braconajul și distrugerea pădurilor. Am putea accesa bani europeni pentru infrastructură. Ar apare noi locuri de muncă și oportunități. Rezervația de zimbri de la Bălăbănești/Galați – cum sună?! Ca un basm … care poate deveni realitate dacă gândim și acționăm strategic.
Florin Munteanu
Partidul Verde – Bălăbănești
Notă.
(1) – S.C. Milano Edile S.R.L./Vaslui – dezbaterea publică privind impactul asupra mediului a fost programată să aibă loc la sediul Primăriei Comunei Bălăbănești la începutul lui iunie 2014. Nu știm dacă a avut loc sau nu.
(2) – Considerăm că s-a întârziat deja prea mult cu darea în exploatare a sistemelor de alimentare cu apă potabilă la Lungești și Bursucani. Cât privește cătunele Zimbru, Gară și Lungeștii Noi nu credem că s-a identificat vreo soluție pentru ele. Despre acest subiect vom reveni cu un material separat.
Leave a Reply