Cum a descoperit Dumitru Miron rostopasca
Ne-a vizitat la redacţie domnul Dumitru Miron, de 50 de ani, din satul Adam, comuna Drăguşeni. Motivul pentru care a ţinut să vină la „Viaţa liberă” este unul mai puţin obişnuit: „Sufeream de câţiva ani de o afecţiune biliară”, povesteşte cititorul nostru.
„Am fost la mai mulţi doctori şi mi-au spus că am colecistită şi, posibil, pietre la fiere. Aveam aşa, ca o apăsare, în partea dreaptă şi mă durea, mai ales când munceam. Până când, într-o zi, m-a auzit un bătrân din sat şi m-a întrebat: ştii de rostopască?”
„Am căutat planta, am găsit-o şi l-am ascultat pe bătrân: am băut ceai de rostopască în fiecare zi, câte o jumătate de litru pe stomacul gol şi apoi am stat un timp lungit pe partea dreaptă. Singurul inconvenient este gustul amar al ceaiului”.
„După două săptămâni s-a văzut efectul. De atunci nu am mai avut probleme cu fierea. Ştiu că rostopasca e bună şi pentru ficat. Şi m-am gândit să spun şi altor oameni despre leacul pe care l-am aflat eu: să faci bine unui om e un lucru nobil”.
Este ştiut că rostopasca stimulează sistemul imunitar şi că este recomandată în afecţiunile biliare şi hepatice. Însă gestul domnului Miron de a veni atâţia kilometri ca să ne împărtăşească experienţa sa ne-a impresionat. Mai mult, în sacoşă avea frunze de rostopască, pentru a ne face părtaşi la descoperirea sa.
„În curte am început să cultiv planta, ca să pot să o dau şi altora. Bătrânul acela din sat între timp a murit, însă eu nu l-am uitat”, mai spune cititorul nostru, care nu aşteaptă nimic în schimb de la semenii săi: „Dacă un om căruia îi faci un bine vrea să-ţi dea un zâmbet pe care, poate, îl pierduse, mi se pare mare lucru”. Frumos mod de a gândi.
Sursa: „Viața Liberă” Galați
Autor: Angela Ribinciuc
Leave a Reply