După cum ați aflat din postările noastre anterioare am făcut o serie de propuneri administrației locale privind denumirea străzilor și a unor obiective culturale din comună. Am considerat că ar fi un act nobil și util ca ele să poarte numele unor personalități locale și naționale, personalități care prin muncă, cinste, dăruire și curajul de care au dat dovadă au contribuit la dezvoltarea comunei dar și la dăinuirea noastră ca națiune. Numai că, pentru domnii consilieri această idee nu a trezit interes, fiind ocupați până peste cap cu zeci de probleme cotidiene. Prin urmare am rămas tot cu strada „Principală”, strada „Culturii”, străzi, străduțe și ulițe ale nimănui. De ce? Simplu. Pe unii chiar nu-i interesează iar pe alții, îi dor urechile când aud de Eminescu, Cuza, Tașcă, Procopiu, Ghimuș, Sf. Rafail etc. Au auzit ei că, Eminescu n-ar mai fi la modă! E naționalist! Și de când cu integrarea în U.E. nu mai merge.
Cum să înlocuiască ei denumirea actuală a străzii „Culturii” cu strada „Alexandru Ioan Cuza”? Păi ce Cuza a fost om de cultură? N-a fost d-le! Dacă a dat și el o lege a învățământului asta nu înseamnă ca a fost om de cultură! Iar dacă a făcut Unirea, ce? Nu-i nici primul și nu va fi nici ultimul! Aaaa, ne-a vizitat comuna?! Și Ceaușescu a făcut-o, când a mers la vânătoare! Și poate-o fi trecut și Iliescu cu electoralele la Bârlad! Fie vorba între noi l-am discrimina pe Kogălniceanu dacă l-am face domn pe Cuza pe strada „Culturii”.
Nu d-le, fostul Cămin Cultural „Mihail Kogălniceanu”, astăzi CĂMINUL CULTURAL BĂLĂBĂNEȘTI, nu poate fi situat decât pe strada „Culturii” din Bălăbănești. Așa am decis noi Consiliul Local. Este logic, cămin Cultural – strada „Culturii”. … chiar dacă U.E. acceptă, ne sare prostimea-n cap dacă situăm Căminul Kogălniceanu pe strada Cuza . Nu merge! E păcat! Pentru a împăca și capra lui moș Ion și varza din primărie păstrăm vechile denumiri din epoca măreață. Mai mult, cu criza asta, facem și noi economie. Vă dați d-voastră seama ce-ar însemna să punem la fiecare intersecție plăcuțe cu str. „Alexandru Iona Cuza”?! La cât de lung e numele se duce bugetul comunei pe bani de tablă și vopsea. Și-apoi de ce să ne batem noi capul cu nebuniile altora.
Cugetări
Noi, „nebunii”(unul dintre noi fiind catalogat ca făcând parte din clasa mamiferelor mici – cârtiță – probabil vine de la verbul a cârti = a nu fi de acord), am realizat, deși nu suntem graficieni sau ocupăm funcții la cadastru, o hartă virtuală a satului de reședință. Am încercat să identificăm câte două obiective din fiecare zonă, excepție făcând „Zona de Nord” unde nu am punctat pe ea sediul Poliției întrucât s-a mutat la Rădești(din 2004 comună cu propria lor hartă și administrație) și a fost înlocuit cu un virtual sectorist care va patrula non-stop. Din respect, nu am evidențiat pe harta noastră nici Primăria pentru a nu deconspira cetățenilor locația.
Notă. Ar fi un exemplu de prețuire și respect pentru munca înaintașilor noștri dacă, în orice localitate, obiectivele culturale, străzile și străduțele(asfaltate, pietruite, ulițe) ar purta nume onorante ale neamului nostru. La Bălăbănești am putea să vorbim de Căminul Cultural „Mihail Kogălniceanu” și Biblioteca „G.F. Tașcă” pe strada „Alexandru Ioan Cuza”, de Dispensar „Prof. Dr. Ion Chiricuță” pe strada „Prof. Dr. Nicolae Paulescu” – cercetător a cărui descoperire(insulina), a salvat milioane de vieți omenești sau pe strada „Prof. Dr. Carol Davila” – cercetător român(de origine italiană) care, de niciunde, a creat un sistem sanitar românesc incoruptibil(bazat pe performanță și cercetare) într-o epoca când eram considerați de occidentali înapoiați, incompatibili cu însușirea practicilor medicale ; la Bursucani strada „Sf. Rafail” sau „Lică Rugină” ; la Lungești strada „Dumitru I. Ghimuș” etc.
Spre meritul lor autoritățile au renovat căminul cultural și biblioteca comunală, însă ca de obicei „au uitat” să le atribuie un nume, nume care prin rezonanță lui să impună respect și credibilitate.
Autor: Florin Munteanu
dacia says
Au renovat caminul cultural dar ce folos bibiloteca comunei nu functioneaza deloc din surse se aude ca nu este bibilotecar . Eu nu inteleg un lucru de ce au investit o multime de banii daca nu se foloseste nimenii de caminul cultural sau e bun numai pentru alegeri sa adune prostimea unde sa-i amageasca pentru ai vota din nou.Asa ca nu mai pomentii de denumire caminului ideal ar fi sa fie functional.
dacia says
Domunu Florin usor de zis dar multi nu au banii de o paine dar sa mai cumpere o carte asa ca degeaba ne recomandati acest lucru si la urma urmei de ce au mai renovat daca e tinut pe post de muzeu era greu daca deschidea cineva odata pe luna .
i. neagu says
după cât îmi reamintesc, dr.Carol Davila este de origine franceză nu italiană.
este bine să nu uităm și să fim mândri că și astăzi medicina noastră este în top, datorită școlii , căndva, înființată de ….”ITALIANUL” Davila
Florin says
Wikipedia ne informează că, Carol Davila, este născut la Parma. Eu am citit într-o monografie, dacă memoria nu mă înșeală, că a venit pe lume într-o mică localitate din Italia numită Avila de unde și numele D-Avila.
Wikipedia – Carol Davila (Charles Davilla) (n. 1828, Parma, Italia – d. 24 august 1884, București) a fost medic și farmacist român de origine italiană, cu studii în Germania și Franța.
Vă muțumim pentru comentariu și vă invităm cât mai des pe site-ul comunei Bălăbănești.
Florin
Ion says
Mulţumim iar cu aceasă ocazie d-nule Florin Munteanu, dar datorită faptului că sunteţi în altă locaţie, nu aveţi de unde să ştiţi despre unii comunişti păstraţi pe acele meleaguri ,,de sămânţă,, ar spune alţii!
—–Nota comentatorului; ,,comunist nu e în nici un caz unul care vrea comuna mai mare sau mai mică,,, ei se cunosc şi se apără bine între ei! Cineva de mai sus insistă foarte mult să se deschidă o bibliotecă la acel cămin cultural, în urmă cu câteva decenii era aşa ceva, dar…..atunci populaţia tânără era de o sută de ori mai numeroasă, iar Internetul nu exista şi nici o altă alternativă de informare şi documentare!
ciuleandra says
DIN pacate comunistii au fost in stare sa tina o bibiloteca unde puteai sa te imprumuti sa citesti o carte dar acum nici acest acest lucru nu mai este posibil rusine portocalilor si pesedistilor din comuna de la bliblioteca nu iese nimic profitabil .