Istorie, geografie, hărți, statistici, legende, obiceiuri, destine toate vor fi legate între ele de domnul profesor de istorie Neculai Pământ, urmașul lui George Felix Tașcă, într-un singur proiect – ”Monografia comunei Bălăbănești”.
Bălăbăneștiul refuză să se învăluie în colbul uitării. S-ar părea că pe plaiurile colindate în copilărie de Ștefan Procopiu există o forță degajată de unde intense, invizibile ce se transmit din generație în generație ; forță pusă în evidență de-a lungul timpului de persoane ce reprezintă vectori și centre de propagare a istoriei, tradițiilor și obiceiurilor acestor locuri. Alături de Geo Tașcă, Neculaiu Balaban, Ion Zimbru, … , unul dintre acești vectori se numește Neculai Pământ – profesorul de istorie ce își alungă durerea fizică analizând trecutul și proiectând viitorul comunei Bălăbănești – un om cu viziune, curaj și spirit de inițiativă ; o persoană deschisă, ce ne-a mărturisit cu o sinceritate dezarmantă: ”..întotdeauna ceva m-a atras de Bălăbănești!!”. Nu cred că există, în aceste vremuri, în comună, cineva care să depună mai mult efort, timp și pasiune pentru studierea și trasmiterea istoriei Bălăbăneștilor decât domnul profesor de istorie Neculai Pământ. Afirmația de mai sus este susținută stimați consăteni de fapte. Iată concret despre ce este vorba. Domnul Pământ ne surprinde plăcut cu un set de proiecte ce vor reprezenta practic o conexiune a Bălăbăneștiului de astăzi cu perioada cea mai fastă a României și anume perioada Interbelică. După aproape șapte decenii de rătăciri în comunism și tranziție Bălăbăneștiul intră în normalitate. Primul pas – ”Monografia comunei Bălăbănești” – un proiect la care domnul profesor lucrează din anul 1984, urmând a fi finalizat în anul 2010, dată ce marchează 550 de ani de la prima atestare documentară a comunei. Manuscrisul acestei lucrări de referință pentru comună este în mare parte finalizat urmând să ajungă în tipografie cât de curând. O contribuție esențială la realizarea acestui proiect o are fiica domnului Pământ – doamna Guță Delia Elena absolventă a Facultății de Cadastru, Topografie și Cartografie și a Facultății de Geografie care a realizat hărțile și schițele înserate în acest document. Alte două proiecte sunt pe masa de execuție a domnului professor. Unul din ele constă în realizarea unei mori de vânt tradiționale, ce ar marca existența acestor ”monștri” la Bălăbănești așa cum este menționată într-un recesământ din anul 1912 (la acea dată au existat trei mori de vânt în sat). Cel de-al treilea proiect are drept obiectiv înființarea unui ”muzeu” – colț muzeistic la Căminul Cultural, prin care se urmărește colectarea și conservarea obiectelor reprezentative existenței bunicilor și străbunicilor noștri, pentru a fi introduse într-un circuit turistic educativ. O contribuție deosebită în realizarea acestui proiect o reprezintă atitudinea și donațiile unor consăteni de-ai noștri care dau dovadă de un caracter deosebit și doresc înființarea acestui obiectiv. Cu acest prilej, dorim să amintim
o parte din susținătorii morali și materiali(donatori) ai acestui proiect: familia Gavrilă și Silvia Bodea, familia doamnei învățătoare Codreanu, maestrul Neculaiu Balaban din Bursucani, domnul Dorobăț Ion, o parte din autoritățile locale, etc. Cu siguranță vă înșelați dacă credeți că domnul profesor Pământ se va opri odată cu finalizarea proiectelor amintite mai sus. Sănătate să fie, căci sunt multe de făcut la Bălăbănești. În curând vom avea oaspeți. O delegație a autorităților locale din comuna Bălăbănești – Basarabia este așteptată în vizită! Este rândul nostru să ne prezentăm onorabil căci ei ne-au primit cu inimile deschise. Desigur, domnul profesor nu poate sta departe de acest eveniment. Caută soluții, sponsori, răspunsuri pentru a ne întâmpina oaspeții cum se cuvine. Deasemeni, dorim să aducem la cunoștință cititorului și faptul că domnia sa mai are în lucru editarea și publicarea cătorva lucrări personale aflate la rândul lor în stadiu de manuscris care ar urma să ofere informații de valoare elevilor și studenților. Nu uitați 2010 se apropie cu repeziciune iar domnul Pământ a pregătit deja invitațiile. Rămâne ca fiecare bălăbăneștean să-și facă datoria! Cum? Vom vorbi despre responsabilitățile noastre cât de curând.
Epilog: La final l-am întrebat pe autorul monografiei comunei noastre, care sunt cele mai frumoase amintiri care îl leagă de aceste locuri. Iată mai jos răspunsul domniei sale: ”Desigur au fost multe momente plăcute, deosebite. Aș dori să menționez trei dintre ele: 9 mai 1975 inaugurarea Monumentului Eroilor la Bălăbănești ; anul 1994 amplasarea plăcii comemorative de marmura ”Gheorghe și Maria Tașcă” la școala din Bălăbănești – cu acest prilej școala recapătânduși numele purtat în perioada (1935 – 1948) – Școala ” Gheorghe și Maria Tașcă”; 22-23 octombrie 2008 vizita în comuna Bălăbănești – Basarabia”
nelutiu says
Oare cum au reusit profesorii de istorie sa-si minta generatii de elevi despre comunism si toate relele facute?